Obratili se javnosti

Trojka nakon historijskog uspjeha: 'Uspjeli smo BiH isporučiti EU bez ispaljenog metka'

Front25.03.24, 15:06h

Trojka nakon historijskog uspjeha: 'Uspjeli smo BiH isporučiti EU bez ispaljenog metka'
Nikšić je rekao da je napredak ostvaren poslije silnih razgovora i neslaganja o brojnim pitanjima s partnerima iz HDZ-a i SNSD-a i partija okupljanih oko njih

 

 

Predstavnici stranaka koje čine koaliciju "Trojka" danas su u Sarajevu ocijenili izuzetnim uspjehom otvaranje pregovora s EU i naglasili važnost nastavka donošenja kompromsnih rješenja u cilju uspješnog okončanja tog procesa.

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izjavio je da su presretni i prezadovoljni što smo došli do ovog nivoa, ali i svjesni svoje odgovornosti i onoga što su uložili u taj proces. 

 

- Krenuli smo u ovaj proces svjesni svih ograničenja, svega što je pred nama, ali jako opredijeljeni da probamo promijeniti odnose na političkoj sceni u BiH. Forto je to dobro primijetio da je jedina promjena u ovoj vlasti stranke trojke. Nije bilo lako, bilo je perioda kada smo jedni druge morali uvjeravati da se mora nastaviti ovim putem, da se mora razgovarati i dogovarati, da bez kompromisa neće biti rješenja. Nije bilo lako ni trpiti sve prozivke, laži, na kraju smo uspjeli BiH isporučiti EU bez ispaljenog metka, kako to neko reče - rekao je Nikšić.

 

Dodao je da nije vrijeme za euforiju ili likovanje jer niko nikoga nije prevario niti pobijedio, te da ovo predstavlja pobjedu politike kompromisa i dogovora. 

 

Nikšić je rekao da je napredak ostvaren poslije silnih razgovora i neslaganja o brojnim pitanjima s partnerima iz HDZ-a i SNSD-a i partija okupljanih oko njih, kojima je zahvalio i istakao da je otvaranje pregovora potvrda ispravnosti politike "Trojke". 

 

Predsjednik Naše stranke Edin Forto poručio je da je BiH zauzela evropsku perspektivu iz koje ne smije izaći dok ne budemo u poziciji da sjedimo za istim stolom i ravnopravno glasamo s najjačim državama u Evropi. 

 

- Napokon smo upravili. Zauzeli smo taj evropski kurs koji je međunarodno ovjeren, a ne samo naša želja. Već danas smo tu da radimo. BiH je zauzela evropsku perspektivu iz koje ne smije nikad izaći dok ne ostvari ono što je bitno, a to je da sjedimo za istim stolom i glasamo ravnopravno sa najjačim državama u Evropi. To je naš cilj i za to radimo - poručio je Forto.

 

Naglasio je da u narednom periodu moramo usvojiti stotine zakona ukoliko napravimo politički iskorak koji se očekuje od nas, ali da "Trojka" sigurno neće odustati.

 

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da su uspjeli srušiti zid populizma koji je okovao BiH na desetak godina pa su se političari koji nemaju rješenja mogli sakriti iza emocija naroda, što je vrlo lako s obzirom na našu bolnu prošlost.

 

- Danas imamo pravo podijeliti svoju radost i s vama, koji pratite sva dešavanja u ovoj i u drugoj zgradi, i s građanima BiH. Posebno mi je drago što govorimo u ovom kapacitetu da vidite dio ovog tima koji je promijenio paradigmu BiH, koji je donio neograničenu količinu hrabrosti na političku scenu koja je nedostajala skoro dvije decenije. Hrabrosti da sjednete i razgovarate s ljudima, s kojima dijelite iste interese kada je riječ o budućnosti, ali ne gledate ni približno slično na procese iz prošlosti - započeo je Elmedin Konaković.

 

One koji su ih svojim destruktivnim djelovanjem izlagali neprincipijelnim pritiscima pozvao je da budu svjesni ovog trenutka i da se priključe priči koja u kratkom roku BiH može donijeti stabilnost i prosperitet.

 

(FENA/DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook