čeka se reakcija FUP-a

Nešić: Završavaju se priče Rame Isaka! MUP RS-a dobio dozvolu da direktno komunicira sa Europolom

Front15.03.24, 14:14h

Nešić: Završavaju se priče Rame Isaka! MUP RS-a dobio dozvolu da direktno komunicira sa Europolom
Svima vama koji ste pokušali da blokirate ovaj proces poručujem da uzaludno trošite i moje i vaše vrijeme, da zbunjujete građane BiH i da brukate BiH na međunarodnoj sceni. Uzaludan vam je posao, kazao je Nešić

 

 

MUP RS-a je i zvanično dobio direktan pristup komunikaciji sa Europolom, odnosno dobio je pristupne podatke za SIENNA kanal komunikacije, kojom se distribuiraju tajni podaci koje šalje Europol. Ovu informaciju potvrdio je ministar sigurnosti Nenad Nešić.


- Time se završavaju sve neutemeljene i ispolitizovane priče Rame Isaka i raznih Rama u BiH, koji najjednostavnije rečeno nisu htjeli ili nisu znali čitati zvanične akte koji regulišu ovu oblast (Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a, Privremena odluka o uspostavljanju sistema saradnje i razmjene informacija, Instrukcija o postupanju s ciljem sprovođenja sporazuma o strateškoj saradnji i Pravilnik o radu N/ZKT). Svim tim aktima dato je pravo nadležnim organima, koji čine N/ZKT, a koji su prepoznati kao nadležni i od Europola (DKPT, SIPA, GP BiH, Federalni MUP, kantonalni MUP-ovi, MUP RS, Policija Brčko Distrikta, Služba za poslove sa strancima, Istražno odjeljenje UiO), da pod određenim uslovima koje propisuje Europol mogu dobiti direktnu vezu sa Europolom.


Više puta sam napominjao da je moja uloga da svima omogućim korištenje tog prava, bez da se time narušava nečije drugo pravo. Isto tako imam i obavezu da ne dozvolim bilo kakvu blokadu ili opstrukciju od bilo koga koja će uticati na rad nadležnih tijela BiH u saradnji sa Europolom.


Naš najveći spoljnopoliticki cilj jeste članstvo u EU čime bi postali dio zajedničkog evropskog prostora u borbi protiv svih vrsta kriminala i svih oblika ugrožavanja. Upravo saradnja sa Europolom je ključna za ostvarivanje tog cilja.


Od uspostave N/ZKT višestruko je povećan broj razmjenjenih informacija. Želim da se zahvalim predstavnicima Delegacije EU koji su prepoznali napore Ministarstva bezbjednosti BiH, koji su ocijenili da je uspostavljanje N/ZKT najsvjetlija tačka BiH u 2023. godini i koji su nam dali punu podršku u poštovanju i sprovođenju svih pravila koja regulišu saradnju sa Europolom.  Veliku zahvalnost dugujem i direktorici Europola Catherine De Bolle i njenom zamjeniku  Jean-Philippe Lecouffe na podršci koju nam daju. Na kraju zahvalan sam i svim predstavnicima nadležnih tijela BiH koji čine N/ZKT i koji su, bez obzira na neka različita mišljenja, dali doprinos ostvarivanju ove aktivnosti nakon sastanka koji je održan 12.03.2024.godine.


Svi i dalje zajedno moramo biti istrajni na ovom putu. U toku su aktivnosti davanja ekstenzije svim nadležnim tijelima koja su podnijela zahtjeve i koja ispunjavaju uslove za to. Podržavam ovu aktivnost, pozivam i ohrabrujem i ostala nadležna tijela da podnesu zahtjeve i ispune uslove za dobijanje ekstenzije jer ćemo na taj način dobiti na operativnosti i mobilnosti. Ova aktivnost će u velikoj mjeri  povećati bezbjednost građana BiH, a samu BiH prikazati u dobrom svjetlu.


Svima vama koji ste pokušali da blokirate ovaj proces poručujem da uzaludno trošite i moje i vaše vrijeme, da zbunjujete građane BiH i da brukate BiH na međunarodnoj sceni. Uzaludan vam je posao, kazao je Nešić.


Međutim, prema do sada dostupnim informacijama, zamjenik koordinatora N/ZKT-a, kojeg je u ovo tijelo delegirao MUP FBiH, odnosno Federalna uprava policije, Mesud Mustafić nije dao saglasnost da MUP Rs-a dobije dozvolu za direktan kanal komuniciranja sa Europolom, uprkos Nešićevim tvrdnjama.


Za očekivati je da će se o ovom pitanju oglasiti i FUP, odnosno MUP FBiH.


(Oslobođenje/DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook