potrebni bolji zakoni

'Hoćemo oštrije kazne za nasilnike u porodici, ove trenutne su smiješne!', jednoglasna je poruka Skupštine ZDK

Front15.03.24, 13:32h

'Hoćemo oštrije kazne za nasilnike u porodici, ove trenutne su smiješne!', jednoglasna je poruka Skupštine ZDK
- No, kakvo je god trenutno zakonodavstvo, pravosuđe i na osnovu njega može djelovati rigoroznije, recimo da prestupnici zaista češće idu u zatvor nego što dobivaju uslovnu kaznu, kaže Kulović

 

 

Na inicijativu Behije Kulović, zastupnice Naše stranke u Skupštini ZDK, jučer je održana tematska sjednica Skupštine o temi „Zaštita od nasilja u porodici i nasilja nad ženama, stanje kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici u ZDK-u”.


Kulović je sjednicu ocijenila izuzetno uspješnom: „Činjenica da smo usvojili jednoglasno 40 zaključaka za poboljšanje zakonske regulative i stanja na polju zaštite nasilja u porodici i nasilja nad ženama govori koliko smo svi duboko svjesni s kakvim se problemom susrećemo i da to pitanje spada u ona koja kolokvijalno zovemo 'pitanja svih pitanja'. Ono je nadpolitičko i samo svi zajedno možemo dati učinkovit odgovor na njega.“


Skupština ZDK će federalnom nivou vlasti uputiti inicijativu Behije Kulović koja se odnosi na pooštravanje kazni za nasilje u porodici i nasilje nad ženama.


„Trenutne kazne za nasilje u porodici su smiješne. Kreću se oko godinu dana zatvora i najčešće se izriču uslovno. To se mora promijeniti. No, kakvo je god trenutno zakonodavstvo, pravosuđe i na osnovu njega može djelovati rigoroznije, recimo da prestupnici zaista češće idu u zatvor nego što dobivaju uslovnu kaznu“, kaže Kulović.


Ona smatra da nije sve ni do zakonodavstva: „Postoje mjere prevencije koje se mogu provoditi i kroz obrazovanje i kroz medije i kroz sportske klubove, kroz gotovo sve sfere ljudskog djelovanja i to je nešto što i mi u Kantonu možemo provoditi a imamo stopostotnu političku saglasnost da i hoćemo.“


Sjednici su s viših nivoa vlasti prisustvovali Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, i Dragan Mioković, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.


Kulović kaže da su to njene stranačke kolege te da njihovo prisustvu odražava stav Naše stranke u cijelosti da se na svim nivoima vlasti bezrezervno bavi rješavanjem problema nasilja u porodici i nasilja nad ženama.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook