Napravili 'impresivne korake'

Ursula von der Leyen: 'Dajemo zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini'

Front12.03.24, 11:03h

Ursula von der Leyen: 'Dajemo zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini'
Von der Leyen je istaknula da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema zapadnom Balkanu

 

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

 

- Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom - rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

 

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. marta.

 

Von der Leyen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. napravila “impresivne korake” u europskim integracijama.

 

- Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma - rekla je von der Leyen.

 

Također je navela da je BiH poboljšala upravljanje migranskih tokova te da je sada moguće započeti pregovore s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Kao četvrti element, Ministarstvo pravosuđa BiH je odlučilo uvrstiti i presude Međunarodnog Kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u domaće kaznene evidencije. Također je istaknula i novi Upravni odbor za izgradnju mira koji je nedavno posto operativan.

 

- Naravno, potreban je veći napredak za pridruživanje našoj Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše obitelji. Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti također jasna - budućnost BiH je u Europskoj uniji - rekla je predsjednica Komisije.

 

Von der Leyen je istaknula da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema zapadnom Balkanu.

 

- Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi također moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način - rekla je predsjednica Komisije, prenosi Hina.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook