od jutros sve dramatičnije

Najveća funkcionalna bolnica u Gazi pod izraelskom opsadom, na snimcima vika i pucnjava, pacijenti bespomoćni u haosu

Front16.02.24, 14:47h

Najveća funkcionalna bolnica u Gazi pod izraelskom opsadom, na snimcima vika i pucnjava, pacijenti bespomoćni u haosu
Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je u petak da je pet pacijenata u bolnici umrlo na intenzivnoj njezi od posljedica nestanka struje i prekida snabdijevanja kisikom

 

 

Najveća funkcionalna bolnica u GazI našla se u petak pod opsadom u izraelskom ratu s paestinskom grupom Hamas, ostavljajući pacijente i doktore bespomoćnima u haosu, dok su borbeni avioni napadali Rafah, posljednje utočište Palestinaca u enklavi, saopćili su zvaničnici.

 
Izraelske snage saopćile su u četvrtak da su izvele raciju u medicinskom kompleksu dok snimci prikazuju viku i pucnjavu u mračnim hodnicima u upadu koji je podigao novu uzbunu zbog sudbine stotina pacijenata, medicinskih radnika i brojnih raseljenih Palestinaca koji su tu potražili utočište od borbi.


Izraelska vojska nazvala je raciju na bolnicu Nasser "preciznom i ograničenom" i navela da je zasnovana na informacijama da su se Hamasovi borci skrivali u njoj i da su u objektu držali taoce, a možda i neka tijela zarobljenika.


Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je u petak da je pet pacijenata u bolnici umrlo na intenzivnoj njezi od posljedica nestanka struje i prekida snabdijevanja kisikom.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u petak da pokušava doći do bolnice Nasser, nakon izraelske racije.


- U bolnici još uvijek ima teško povrijeđenih i bolesnih pacijenata - kazao je portparol WHO Tarik Jašarević.


- Postoji hitna potreba za isporukom goriva kako bi se osigurao nastavak pružanja usluga spašavanja života, pokušavamo da dobijemo pristup jer je ljudima koji su još u medicinskom kompleksu Nasser potrebna pomoć - dodao je.


Izraelska vojska je saopćila da su vojnici uhapsili više od 20 Palestinaca za koje su naveli da su uključeni u napad 7. oktobra u raciji i da su desetke ostalih pritvorili radi ispitivanja.


Navedeno je da su vojnici također pronašli municiju i oružje u bolnici.


Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je u ovoj sedmici da se u bolnici sklonilo 10.000 ljudi, ali da su mnogi otišli jer su se plašili da je izraelski napad neminovan, prenosi Reuters.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook