video/uzima ko stigne

Nova otimačina državnog zemljišta za krpljenje budžeta RS-a: 'Rade to iz očaja i beznađa, a curi na sve strane', tvrdi Vukanović

Front16.02.24, 10:52h

Nova otimačina državnog zemljišta za krpljenje budžeta RS-a: 'Rade to iz očaja i beznađa, a curi na sve strane', tvrdi Vukanović
Dok se rješenja traže, državnu imovinu otima ko stigne, pravobranioci BiH na to šute, pa je pitanje šta će od imovine do donošenja zakona i ostati

 

 

Kompanija Drvo-export iz Teslića u vlasništvu odbornika SNSD-a Srđana Klječanina kupila je direktnom pogodbom više od 56 dunuma zemljišta na Jahorini za 41 milion maraka.


Zbog ovoga je Ured visokog predstavnika u BiH podsjetio na Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, iz kojeg su kazali da se njime izričito zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine, a svaki akt o raspolaganju tom imovinom za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan je, piše Oslobođenje.


PRODAJA IZ OČAJA


Ured visokog predstavnika je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.


Pravobranilaštvo BiH istražuje prodaju državnog zemljišta na Jahorini, a do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor o tome šta su u ovoj instituciji do sada uradili.


No, to pretjerano ne zanima kupca koji je za Klix na konstataciju da se ne radi o zemljištu RS-a, već države BiH i da je na snazi zabrana raspolaganja, kazao: “Kako može Vlada RS-a prodati nešto ako je pod zabranom raspolaganja? Je li to zemljište RS-a? Kako prodaje RS ako je zemljište BiH? Hiljade parcela je prodato, nije samo jedna. Nama ako je neko 
nešto prodao, iza toga stoji garancija. Šta god smo tražili od papira, dostave nam. 1/1 imovina na njima (RS, op. a)”.


Čim je Vlada Republike Srpske krenula u rasprodaju državnog zemljišta na Jahorini, uslijedile su reakcije da se to radi kako bi se popunili minusi u budžetu.


- Rade to iz očaja, iz potpunog beznađa, ne može se kasa napuniti kad curi na sve strane. Šta rade ljudi s Pala i Romanije, jesu li zato ginuli heroji, da bi dezerteri i najkorumpiraniji došli, sjekli i prodavali njihovu imovinu? To je akt veleizdaje i apelujem na ljude sa Pala da se organizujemo, da se suprotstavimo nasilju i uzurpaciji mafije. Nećemo dati šumu da se prodaje, jer to nije prćija Radovana Viškovića i Eleka i ostalih, izjavio je Nebojša Vukanović, lider Za pravdu i red.


Na poruke da državna imovina pripada državi uslijede ultimatumi iz Banje Luke, a nakon toga evo i krčmljenje zemlje po Jahorini. Radna grupa OHR-a mjesecima je zasjedala i tražila rješenje, pa bi pitanje državne imovine iz prostorija OHR-a trebalo biti prebačeno na adresu koja odlučuje. U državni Parlament, a tamo dobro poznati stavovi i prepreke. Podsjećamo i da je upućen u zvaničnu proceduru Predsjedništvu Bosne i Hercegovine - prijedlog državnog zakona o imovini, s potpisima predlagača Denisa Bećirovića i Željka Komšića, članova ovog najvišeg državnog tijela. Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da imovina pripada entitetima i da je prijedlog Komšića i Bećirovića osuđen na propast.


U prodaji zemljišta vlasti Republike Srpske nije spriječilo ni to što se protiv Klječanina već četiri godine vodi istraga zbog pustošenja šuma.


- Šuma na Jahorini neće odmah ići u krčenje, nego kako investitor bude vršio projekte po regulacionom planu, poručio je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS-a.


I dok se rješenja traže, državnu imovinu otima ko stigne, a ako se uskoro ne donese zakon o državnoj imovini, više nam neće biti ni potreban, jer je pitanje da li će je uopće biti?!

 

 

USTALJENA PRAKSA


- Jasno je da se u ovom slučaju na Jahorini radi o kršenju zabrane raspolaganja državnom imovinom i jasno je da se radi o državnom zemljištu, ali iz percepcije kupca koji dolazi RS-a, državno je jednako republičkosrpsko. Znamo i da ovo nije jedinstven slučaj, nego ustaljena praksa, govori nam Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu, podsjećajući na izjavu predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljka Eleka.


- Državno zemljište se različito tumači u RS-u i u Federaciji BiH, na desetine hiljada kvadrata zemljišta na Jahorini prodala je Vlada RS-a u posljednjih 10 godina, kazao je Elek.


Cero smatra da presedani postaju praksa.


- Čini mi se da se više ne radi o opstruiranju donošenja zakona o državnoj imovini, nego o kupovini vremena da bi se stvorilo novo faktičko znanje. Priča o političkoj volji nije tačna, prije će biti da se radi o koruptivno-kriminalnoj nevolji. Bojim se da eventualna rješenja za državnu imovinu ne budu ništa drugo nego legaliziranje učinjenih nezakonitosti nad državnom imovinom. Tajming s Jahorinom je interesantan, događa se u utrci za otvaranje pregovora sa EU. Čini mi se da zbog toga nema jače reakcije partnera u vlasti, političara iz Federacije BiH, opozicije... Bit će da su i jednim i drugim ruke već debelo u pekmezu kada se o ovome radi, pa im se ne upućuje pekmezli prst u tuđi pekmez, kaže Cero.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook