Skeptičan

Sattler: Izmjene izbornog zakona su prioritet, ali sumnjam da će to biti za dvije sedmice

Front15.02.24, 13:58h

Sattler: Izmjene izbornog zakona su prioritet, ali sumnjam da će to biti za dvije sedmice
Tom prilikom predstavljena je nova usluga digitalnog identiteta građana BiH, kao o uspostavljanje elektronskog potpisa, 18 godina nakon donošenja zakona

 

 

Ambasador EU u BiH Johann Sattler posjetio je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Banjaluci te održao press konferencijiu o temi digitalne transformacije u BiH zajedno sa direktorom Agencije Almirom Badnjevićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom. Sattler je govorio i o zakonima koje BiH mora usvojiti kako bi otvorila pregovore sa EU. Za jedan je izrazio sumnju da bi mogao biti usvojen u naredne dvije sedmice.

 

- Ovo je budućnost, digitalizacija je prisutna u svim sferama našeg života , i ona je u vrhu prioriteta EU. Bitna je nabavka opreme, postojanje elektronskog potpisa će olakšati i građanima i privatnom sektoru. Nadam se da ćemo sutra na sjednici Doma naroda imati usvojen zakon o pranju novca, a onda i zakon o sudovima i sukobu interesa - rekao je Sattler.

 

Tom prilikom predstavljena je nova usluga digitalnog identiteta građana BiH, kao o uspostavljanje elektronskog potpisa, 18 godina nakon donošenja zakona.

 

- EU je uložila preko milijardu i po maraka u naše ceste, zašto to rade, pa zato sto imaju interes, ako ono ulažu novac mi trebamo stvari ubrzati, treba da gradimo digitalne autoceste. Pozivam sve da se uključe u ovu utrku. Poslovanje bez prikupljanja papira. Jako je bitno da počnemo graditi i da naučimo kako se ovo radi i pozivam sve da ovo podržimo i da pređemo u digitalni prostor - rekao je Forto.

 

Nakon press konferencije, ambasador Satler je posjetio Centar za personalizaciju dokumenata i tom prilikom direktoru Badnjeviću zvanično uručio sedam terenskih vozila koje je donirala Evropska unija kako bi podržala aktivnosti Agencije na terenu.

 

- Svi trebaju da dijele isti osjećaj hitnosti i ažurnosti, bitno je sve sto se može uraditi u narednim sedmicama, usvajanje ova tri zakona su apsolutno minimum. Zakon o zaštiti ličnih podataka je važan, izmjene izbornog zakona su neosporan prioritet za EU, ali ne mislim da je moguće u naredne dvije sedmice riješiti sva otvorena pitanja koja se tiču izbornog procesa, pogotovo dio koji se tiče izmjena ustava, integritet izbornog procesa je važan za sve građane - rekao je Sattler.

 

Ministar Forto poručio je da BRIKS nikako ne može biti alternativa EU.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook