Očaj na prvoj liniji

Hiljade Nepalaca ratuju za Ruse u Ukrajini, gorko su požalili: ‘Užas, mi smo im topovsko meso‘

Hronika13.02.24, 09:00h

Hiljade Nepalaca ratuju za Ruse u Ukrajini, gorko su požalili: ‘Užas, mi smo im topovsko meso‘
Bivši ministar vanjskih poslova tvrdi da se između 14.000 i 15.000 Nepalaca bori u Ukrajini

 

 

Oko 15.000 Nepalaca bori se u Ukrajini na strani Rusije, privučeni obećanjem o plaći od 2000 dolara mjesečno, izvještava CNN. Neki kažu da su zarađivali i do 4000 dolara mjesečno, no niko ne zna koliko ih je poginulo. Nepalska vlada u međuvremenu je zabranila svojim građanima odlazak u Rusiju, a članovi obitelji prosvjeduju pred sjedištem Komunističke partije Nepala kako bi izvršili pritisak na vlasti da im pomognu vratiti bližnje, piše Jutarnji list.


Bivši nepalski policajac Ram Sharma kao zaštitar u hotelu u Dubaiju zarađivao je oko 450 dolara mjesečno, pa je odmah pristao kad ga je nazvao agent iz Katmandua da mu ponudi odlazak u Rusiju. Agenti u Nepalu naplaćuju između 5000 i 7000 dolara za sređivanje turističke vize, prenosi CNN.
 

Ramchandra Khadka (37) ispričao je američkim novinarima da su ga poslali na prvu crtu u Bahmutu lani u septembru, nakon samo dvije sedmice obuke. U Nepal se vratio nakon ranjavanja. Imao je ratnog iskustva, borio se na strani maoističkih pobunjenika koji su od sredine 90-ih vodili desetogodišnji krvavi rat s nepalskom vojskom.
 

Zatim je u Afganistanu radio kao plaćenik za snage NATO-a. Bez nade da će dobiti posao u Nepalu, odlučio se pridružiti Rusima. Nije znao da će situacija biti tako užasna, kaže. Dvaput su ga poslali u Bahmut, tamo je proveo mjesec dana. Pogođen je metkom u kuk. Nakon što su ga prebacili nekoliko stotina metara od prve crte, pogođen je gelerima kazetne bombe.

 

Ruska je vlada lani stranim dragovoljcima ponudila najmanje 2000 dolara mjesečno i brzi postupak dobivanja ruske putovnice. Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Nepalska vlada kaže da se oko 200 njenih građana bori za rusku vojsku i da je najmanje 13 Nepalaca ubijeno u ratnoj zoni.
 

No oporbeni zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Bimala Rai Paudyal rekao je u četvrtak u parlamentu da se između 14.000 i 15.000 Nepalaca bori na prvim crtama, pozivajući Rusiju da objavi precizan broj.


Aktivist iz Katmandua Kritu Bhandari kaže da mu se proteklih sedmica obratilo 2000 ljudi tražeći pomoć da stupe u kontakt s članovima svojih obitelji koji su se otišli boriti kao ruski plaćenici u Ukrajinu. Tvrde da nisu s njima u kontaktu sedmicama ili mjesecima. Povratnik s bojišta Ramchandra Khadka kaže da je veliki problem bio što Nepalci ne govore ruski. Sporazumijevali su se s nadređenima na engleskom.
 

Jezična barijera imala je veliku ulogu u smrti mnogih Nepalaca na prvim linijama, kaže on. “Ponekad ne možete razumjeti kamo biste trebali ići ili kako tamo stići”, kaže.
 

S ruskim časnicima komunicirao je pomoću aplikacije za glasovno prevođenje - ili rukama.
 

Mnogi povratnici s fronte optužuju Ruse da su ih gurali u prve redove kao topovsko meso.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook