još nije data saglasnost

Ko pokušava srušiti izbor Gavrankapetanovića, hoće li Rimac završiti na optuženičkoj klupi?

Hronika09.02.24, 20:41h

Ko pokušava srušiti izbor Gavrankapetanovića, hoće li Rimac završiti na optuženičkoj klupi?
Gavrankapetanović je također izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri, Komisija ga je ocijenila kao najboljeg kandidata, a UO jednoglasno imenovao

 


Šta će još federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac izmisliti da bi nastavio sa "naručenim" odugovlačenjem davanja saglasnosti za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu?

 

Ovo pitanje sami sebi postavljaju i članovi Upravnog odbora KCUS-a, a koji je 28. decembra prošle godine kao najboljeg kandidata imenovao Gavrankapetanovića, a već dan poslije svoju odluku dostavio Rimcu, piše Faktor.

 

Istina, zakonom nigdje nije preciziran rok u kojem resorni ministar treba dati saglasnost na odluku UO, ali isto tako postoji nešto i što je odgovornost Vlade Federacije BiH kao osnivača KCUS-a, ali i premijera Nermina Nikšića. Vlada, odnosno Nikšić, može to riješiti u sekundi svojom odlukom, ukoliko Rimac bez argumenata, kojih mu je ponestalo, odbija dati saglasnost.

 

A da se Rimac našao u neobranom grožđu te da je udario u zid i ne zna kako izaći iz ove situacije u režiji interesnih lobija iz SDP-a koji nastoje po svaku cijenu na mjestu čelnog čovjeka najveće zdravstvene ustanove u BiH zadržati vršioca dužnosti Alena Pilava, dokaz je i sastanak koji su za danas u Konjicu dogovorili Nermin Nikšić i Ilija Cvitanović.

 

KCUS je u raspodjeli javnih preduzeća i ustanova pripao Narodu i pravdi, no očigledno je da koalicioni partner iz "Trojke" sada pokušava prevariti Elmedina Konakovića, te zakulisnim igricama ostaviti svog čovjeka na poziciji generalnog direktora.

 

Podsjetimo, gotovo identična situacija bila je i sa nekadašnjom ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Amelom Dautbegović koja je zbog zloupotrebe položaja osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

 

- Tereti se da je tokom juna i jula 2018. godine u svojstvu ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, bez opravdanog i na zakonu zasnovanog razloga odbila proslijediti na saglasnost Vladi Kantona Sarajevo odluku Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar o imenovanju Ismeta Skoke za direktora, iako je odluka donesena nakon zakonito provedene konkursne procedure. Optužena je potom usmenim i pismenim putem neovlašteno naložila Upravnom odboru da poništi svoju odluku o imenovanju, čime je Ismetu Skoki onemogućeno da obnaša poziciju direktora na koju je izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri - saopćeno je tada iz Tužilaštva KS.

 

Gavrankapetanović je također izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri, Komisija ga je ocijenila kao najboljeg kandidata, a UO jednoglasno imenovao. I onda se umiješao Rimac, koji je sve blokirao. Baš kao i presuđena bivša ministrica Dautbegović.

 

Nastavak čitajte na linku.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook