pozvao na oprez

Otac iz BiH upozorio na energetska pića: Moje dijete je jedva preživjelo

Hronika09.02.24, 18:34h

Otac iz BiH upozorio na energetska pića: Moje dijete je jedva preživjelo
Dodaje da su ga liječnici pitali je li pila alkohol, je li bila prehlađena.

 


Dževad Kapetanović iz Gračanice podijelio je na društvenoj mreži Facebook svoju priču kojom je upozorio na štetnost energetskih pića i opisao kako je njegovo dijete jedva preživjelo.

 

- Dan je protekao mirno, curica završila semestar, uživa u raspustu. Večer izlaska. Dolazi oko 23 sata. Malo nešto jede i ide na spavanje. U 00:00 se budi s jakim bolovima u stomaku. Mislimo kiselina, ili što je popila hladan sok u kafiću.

 

Ide uobičajeno, čaj, probiotik, masaža. Zaspala, u pola tri zove iz sobe na mobilni. Skačemo, prenemaže se ponovo od bolova. Hitna, onda kirurgija, infuzija, buscopan. Dolaze nalazi krvi, nekoliko hiljada puta povećane amilaze, liječnik blijed, kaže akutna upala gušterače - napisao je on.

 

Dodaje da su ga liječnici pitali je li pila alkohol, je li bila prehlađena.

 

 


- Ništa od toga. UKC Tuzla hitno. Meni ne daju da vozim svojim kolima mora ići ambulantnim. Hitno prijem u prijemnoj ambulanti, dolazi čitav odjel sestara i liječnika, ultrazvuk, nalazi krvi, EKG. Pitam je što je pila. Kaže onako sva preplašena: "Energetska pića, svaki dan, nekada i više njih" - ističe on.

 

Kapetanović dodaje da mu je liječnik gastroenterolog kazao: "Znate li da se od upale gušterače izazvane energetskim pićima lako može umrijeti?"

 

Uputili su ih u bolnicu u Gračanicu gdje je dijete dobijalo infuzije non stop, i injekcije "vjerojatno za razrjeđivanje krvi".

 

- 48 sati bez jela i pića. I kažu nadamo se da će se izvući. Znači prognoza loša do bola. Dva dana agonije, dolaze rezultati krvi, stanje rapidno se popravilo, na CT-u samo malo uvećanje glave gušterače i mali podljev. Preživjet će i oporavit će se -  napisao je on.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook