IZGLEDI VREMENA ZA NAREDNE DVIJE SEDMICE

Bh meteorolozi najavljuju kraj sunčanih dana: Stiže promjena, ali snijega još nema na vidiku

Hronika08.02.24, 11:24h

Bh meteorolozi najavljuju kraj sunčanih dana: Stiže promjena, ali snijega još nema na vidiku
Ako je suditi prema prognozi FHMZ-a, nakon proljetnog perioda, u drugom dijelu februara stiže promjena uz vrlo nestabilne vremenske prilike

 

 


Nastavlja se razdoblje nadprosječno visokih temperature zraka u Bosni i Hercegovini. Uz neuobičajni toplinu slijedi vjetrovitije i oblačnije vrijeme s kišom.


Intenzivnija kiša u dane vikenda (10. i 11. februara) izgledna je na jugu i jugozapadu. Najmanje kiše očekuje se na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Na visokim planinama moguć je slab snijeg ili susnježica. Puhaće umjeren vjetar sa jakim udarima na jugu i jugozapadu. 


Nestabilne vremenske prilike prognoziraju se i početkom naredne sedmice. Sredinom sedmice zadržaće se pretežno oblačno i toplo vrijeme za ovo doba godine ali bez padavina.


Minimalne temperature zraka do kraja radne sedmice varirat će između 4°C i 10°C u Bosni, u Posavini do 12°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10°C i 16°C, na sjeveru zemlje do 18°C. 


Početkom sljedeće sedmice, očekivane minimalne temperature biće od 4°C do 10°C, a maksimalne temperature u zemlji do 14°C.


Prema raspoloživim sinoptičkim materijalima od ponedjeljka (19. februara) prognozira se pretežno oblačno. Moguća je slaba kiša u centralnim i sjevernim područjima.


Ova dugoročna prognoza vremena izrađuje se svakog ponedjeljka (13:00) i direktni je produkt numeričkog modela GFS.
Ovaj produkt poželjno je koristiti uz svakodnevnu kratkoročnu prognozu, a detalje možete pogledati ovdje

 
Prognozu vremena za veće gradove u Bosni i Hercegovini možete pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook