Ciljani napadi

Stručnjaci upozoravaju: Izrael uništavanjem univerziteta i ubijanjem akademika želi uništiti intelektualno vodstvo Gaze

Hronika06.02.24, 18:15h

Stručnjaci upozoravaju: Izrael uništavanjem univerziteta i ubijanjem akademika želi uništiti intelektualno vodstvo Gaze
Prema Euro-Med Monitoru, “izraelska vojska gađala je akademske, naučne i intelektualne ličnosti u pojasu u namjernim i specifičnim zračnim napadima na njihove domove bez prethodne najave”, te prvi podaci ukazuju da “ne postoji opravdanje ili jasan razlog za napade na te ljude”

 

 

Od 7. oktobra su u izraelskim napadima uništeni skoro svi univerziteti u Gazi, a prema podacima iz raznih izvora je ubijeno više od 90 univerzitetskih profesora. Međunarodne organizacije i stručnjaci smatraju da se radi o ciljanim napadima na “intelektualno vodstvo” enklave, te da je u toku “educid”, piše N1.
 

Britansko društvo za bliskoistočne studije (BRISMES) je krajem januara uputilo otvoreno pismo britanskoj vladi tražeći da se izvrši pritisak na Izrael kako bi se zaustavilo “sistematsko uništavanje obrazovanja sistema” u Pojasu Gaze.

 

“U svjetlu privremenih mjera koje je izdao Međunarodni sud pravde, BRISMES smatra sistematično uništavanje škola i univerzitetskih zgrada, uključujući laboratorije, biblioteke i učionice, te ubijanje studenata i osoblja, dijelom genocidne strategije usmjerene na potpuno ili djelimično uništavanje palestinskog obrazovnog sistema unutar pojasa Gaze”, navodi se u apelu britanskoj vladi.
 

Kako su naveli, obrazovni sistem u Gazi podrazumijeva više od 625.000 učenika i oko 22.500 nastavnika i profesora, koji su svi pogođeni ratom.
 

Prema dokumentaciji palestinskog ministarstva obrazovanja i Euro-mediteranskog monitora za ljudska prava, od početka rata ubijeno je 4.327 učenika, a povrijeđeno 7.819 učenika, a poginuo je 231 nastavnik i školski administrator, dok je njih 756 povrijeđeno. Euro-Med podacima su u izraelskim napadima ubijena 94 univerzitetska profesora.
 

“Broj ubijenih studenata i obrazovnog osoblja u tako kratkom periodu je bez presedana u istoriji regiona”, naveo je BRISMES.
 

Grupe za ljudska prava osudile su izraelsko gađanje akademske zajednice i infrastrukture u Gazi kao namjerno i jednako ratnom zločinu.
 

Prema Euro-Med Monitoru, “izraelska vojska gađala je akademske, naučne i intelektualne ličnosti u pojasu u namjernim i specifičnim zračnim napadima na njihove domove bez prethodne najave”, te prvi podaci ukazuju da “ne postoji opravdanje ili jasan razlog za napade na te ljude”.
 

Ističe se da su akademici koji su napadnuti “studirali i predavali u različitim akademskim disciplinama, a mnoge od njihovih ideja poslužile su kao kamen temeljac akademskog istraživanja na univerzitetima u Pojasu Gaze”. Dodaje se da je s obzirom na sistematsko i široko rasprostranjeno uništavanje kulturnih objekata, uključujući institucije od velikog historijskog značaja, “vrlo vjerovatno da Izrael namjerno cilja svaki aspekt života u Gazi”.


Euro-Med Monitor navodi da je Izrael sistematski uništavao svaki univerzitet u Pojasu Gaze u fazama.
 

“Prva faza uključivala je bombardovanje Islamskog i Al-Azhar univerziteta. Ostali univerziteti su pretrpjeli slične napade; neke, poput Univerziteta Al-Israa u južnoj Gazi, potpuno su uništeni nakon što su prvobitno korišteni kao vojne kasarne”, navodi se.
 

Izraelski mediji objavili su 17. januara video snimak uništenja univerziteta Al-Israa, 70 dana nakon što je izraelska vojska transformisala školu u kasarnu, a kasnije i u privremeni pritvor:


Wesam Amer, dekan Fakulteta za komunikacije i jezike na Univerzitetu u Gazi, evakuisan je iz pojasa u novembru.
 

On je za Middle East Eye (MEE) izjavio da pokušava da ostane u kontaktu sa svojim kolegama koji su ostali u Gazi, ali da je to teško jer često nestaje struje.
 

“Mnoge moje kolege su još uvijek tamo… ili su raseljene u Rafah na jugu. Neki su radije ostali u ruševinama svojih domova”, rekao je Amer, Fulbright stipendist i gostujući istraživač na Harvardu, za MEE.
 

Islamski univerzitet i Univerzitetski koledž primijenjenih nauka bombardovani su 11. i 19. oktobra, a Univerzitet Al Azhar, drugi po veličini univerzitet u Gazi, gađan je 4. novembra, nakon čega je uslijedilo potpuno uništenje univerziteta Al Quds 15. novembra.
 

“Izrael želi stvoriti okruženje… koje će prisiliti akademike, intelektualce i studente da pobjegnu iz Gaze“, rekao je Amer.
 

Potpredsjednik BRISMES-a i profesor međunarodnog prava i ljudskih prava na Univerzitetu Queen Mary, Neve Gordon, opisao je uništavanje obrazovnog sistema u Gazi kao “educid“.
 

“Dugoročni efekti na produktivnost društva, na njegovu kulturu, na svaki njegov aspekt su razorni,” rekao je on za MEE.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook