Kakvi potezi slijede?

Ostalo je malo vremena: Schmidt može čekati do kraja mjeseca, a onda...

Front06.02.24, 07:58h

Ostalo je malo vremena: Schmidt može čekati do kraja mjeseca, a onda...
Napominje da je ostalo malo vremena. U svakom slučaju, i da dođe do tehničkih izmjena Izbornog zakona, one teško mogu biti provedene na narednim lokalnim izborima

 

 

Lokalni izbori su veoma blizu, a izmjene Izbornog zakona BiH, i tehničke i suštinske, u ovom trenutku su u ćorsokaku. Niz sastanaka domaćih lidera, predstavnika međunarodne zajednice zajedno i pojedinačno završe isto... Vraćanjem na početak, piše Oslobođenje.

 

Jedan od posljednjih pokušaja bio je onaj iz SDA, koja je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog izmjena i dopuna, koji je prošao u Predstavničkom domu PSBiH, ali očekivano ne i u Domu naroda. Ono što je jasno jeste da bi CIK početkom maja trebao raspisati izbore koji će biti održani u oktobru, pa domaći političari imaju rok za usvajanje izmjena Izbornog zakona do kraja marta.

 

- Sigurno će doći do te vrste izmjena Izbornog zakona. Da li odgovornošću naših političara ili odlukom visokog predstavnika. Visoki predstavnik ima ovlasti da donese odluku o izmjenama Izbornog zakona ili neke druge izmjene zakona ukoliko naše vlasti to nisu uradile, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a.

 

Napominje da je ostalo malo vremena. U svakom slučaju, i da dođe do tehničkih izmjena Izbornog zakona, one teško mogu biti provedene na narednim lokalnim izborima.

 

- Treba računati da se izmjene moraju objaviti u Službenom glasniku ukoliko su te izmjene takvog karaktera da mora doći do promjene u provedbenim aktima koje donosi CIK. To se ne može raditi u aprilu. Krajnji rok, po mom mišljenju, kraj je februara kako bi se ostavila mogućnost CIK-u da uradi svoj dio posla, ističe Šehić.

 

Iz Centralne izborne komisije BiH kažu da postupaju u skladu sa Izbornim zakonom BiH koji je na snazi. Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić ističe da ne žele komentarisati šta bi bilo kad bi bilo. Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je da će preuzeti stvar u svoje ruke ukoliko domaći političari ne budu radili svoj posao.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook