'nismo antivakseri'

Otac bebe koja je u drugom mjesecu oboljela od velikog kašlja: 'Ne bih to poželio ni najgorem neprijatelju'

Hronika04.02.24, 20:26h

Otac bebe koja je u drugom mjesecu oboljela od velikog kašlja: 'Ne bih to poželio ni najgorem neprijatelju'
U oktobru se prehladila, isto kao i njena majka. Počelo je kašljem i laganom temperaturom. Pošto kašalj nije prolazio, roditelji su bebu odveli prvo u Dom zdravlja na Novom Beogradu. Tamo je dobila terapiju koja je uključivala inhaliranje i sve ono što spada u redovnu terapiju za bebe kada se prehlade. Međutim, prehlada nije prolazila, već se pogoršavala. Beba je svakim danom počela sve više i jače da kašlje...

 

 


Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, od velikog kašlja je od marta 2023. u Beogradu oboljelo 769 ljudi, ali se vjeruje da je broj zapravo veći. Ministarstvo zdravlja Srbije je nedavno navelo da su u prethodnih 13 mjeseci evidentirana četiri smrtna slučaja uzrokovana velikim kašljem kod nevakcinisane djece mlađe od tri mjeseca.


U saopštenju Ministarstva zdravlja i Batuta od 31. januara, stoji da su od 1. januara 2024. zaključno sa 31. januarom, prijavljena ukupno 253 potvrđena slučaja pertusisa kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine. U navedenom periodu prijavljen je jedan smrtni ishod uzrokovan pertusisom kod nevakcinisanog djeteta mlađeg od tri mjeseca, piše N1


Također, kako je saopšteno, tokom prošle godine na teritoriji Srbije su prijavljena ukupno 1.342 potvrđena slučaja velikog kašlja. U tom periodu, od početka sezone respiratornih infekcija, prijavljena su tri smrtna ishoda kod nevakcinisane djece mlađe od tri mjeseca, kod kojih je potvrđen pertusis.


Dušan Zdravković otac je bebe koja je u oktobru, sa samo dva mjeseca, oboljela od velikog kašlja.


Kako navodi, u oktobru se prehladila, isto kao i njena majka. Počelo je kašljem i laganom temperaturom. Pošto kašalj nije prolazio, roditelji su bebu odveli prvo u Dom zdravlja na Novom Beogradu. Tamo je dobila terapiju koja je uključivala inhaliranje i sve ono što spada u redovnu terapiju za bebe kada se prehlade.


Međutim, prehlada nije prolazila, već se pogoršavala. Beba je svakim danom počela sve više i jače da kašlje, pa su je odveli u Institut za majku i dijete.


Dušan Zdravković u razgovoru za N1 kaže da prije ovoga što se desilo o velikom kašlju nije gotovo ništa znao.


- Mala je počela non-stop da kašlje, i delovalo je da je to kašalj koji gnjavi, ali da nije bio ništa specijalno. Sve se dešavalo u oktobru. To je trajalo nekoliko dana i noći, i ona nije mogla normalno da spava zbog toga. Nakon nekoliko kontrola u Domu zdravlja Novi Beograd, naša pedijatrica počinje da sumnja da nije možda veliki kašalj u pitanju, iako tada ni riječi nije bilo o epidemiji. Svi su smatrali da je ta bolest iskorijenjena. Ona nas hitno upućuje u Institut za majku i dijete, kako bi se ispitalo da li je u pitanju veliki kašalj. I tu se potvrdila teza da je u ovakvim trenucima najbitnije da se naiđe na ljekara koji zna da prepozna bolest i da saopšti dijagnozu. To su bile pedijatrica u Domu zdravlja i pulomološkinja iz Instituta za majku i dijete, koje su prepoznale veliki kašalj i preporučile hospitalizaciju u bolnici ‘Dragiša Mišović’, na Klinici dječje pulmologije - kaže Dušan.


Potvrđivanje dijagnoze


- Kada smo došli u bolnicu „Dragiša Mišović“, neki od ljekara se nisu slagali sa ovom dijagnozom i ponavljali su da je ona (bolest velikog kašlja) iskorijenjena. Nažalost, nisu bili u pravu. Uslijedile su analize i poslije čekanja od dvije sedmice, test je pokazao da se zaista radi o pertusisu, odnosno o velikom kašlju - dodaje.


Dušan napominje da oni nisu „bježali“ od vakcine, ali napominje da još nije bilo predviđeno da se beba vakciniše, zato je i došlo do komplikacija.


- Mi nismo bježali od vakcine, mi smo trčali ka njoj. Jednostavno, ova bolest ju je stigla prije termina. Ona nije stigla da se vakciniše zato što je dobila veliki kašalj prije vakcinacije. Uobičajeno je, koliko znam, da djeca vakcinu za veliki kašalj primaju trećeg ili četvrtog mjeseca. Nismo antivakseri, niti išta u tom smislu. U svjetlu ovoga što sam rekao želim da istaknem da se u pojedinim zemljama Evrope protiv velikog kašlja vakcinišu trudnice u trećem tromjesečju trudnoće, tako da su i majka i plod zaštićeni od bolesti. Kod nas to nije praksa. A nama se desilo da i moja supruga, i beba imaju veliki kašalj. Supruga je to bolje podnijela, ali beba nije. Pritom, mi je mnogo nismo izvodili napolje, niti dovodili u situaciju da je u nekoj ‘masi’, ali ju je bolest ipak zakačila - kaže Dušan, a nastavak njegove priče možete čitati ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook