JEDAN OD SCENARIJA

Evropa i Rusija se spremaju za veliki rat?! NATO organizuje najveće vojne vježbe od kraja Hladnog rata, a Putin...

Front04.02.24, 09:57h

Evropa i Rusija se spremaju za veliki rat?! NATO organizuje najveće vojne vježbe od kraja Hladnog rata, a Putin...
Ministri odbrane Njemačke i Velike Britanije pozivaju na građansku mobilizaciju i podizanje društvene svijesti o opasnosti od sukoba s Rusijom

 

 


Izvor: Al Jazeera Balkans
Piše: Boris Varga


NATO organizuje najveće vojne vježbe od kraja Hladnog rata. Desetine hiljada vojnika i najsavremenija vojna oprema do maja će simulirati rat sa Rusijom, što će se završiti obilježavanjem 75. godišnjice Alijanse. Na vježbama se navodno razrađuje i jedan od scenarija koji prenosi Bild kao tajni dokument Ministarstva odbrane Njemačke, u kome je sukob sa Rusijom moguć u ljeto 2025. u baltičkom regionu EU i Kalinjingradu.


BBC je najdirektniji sa naslovom – „Evropa se sprema za veliki rat“, a ministri odbrane Njemačke i Velike Britanije pozivaju na građansku mobilizaciju i podizanje društvene svijesti o opasnosti od sukoba s Rusijom. Da li se to uspavana Evropa budi?


Strašilo najefikasnije Putinovo oružje


Za veliki rat sprema se i Putin, ali mu prvo trebaju predsjednički izbori u martu. Da bi cijelu Rusiju pretvorio u ratni poligon, Putin prvo mora pred cijelim svijetom da na izborima sa kmetovima organizuje predstavu i ubijedi saveznike u blistavost vlastitog carstva. Poslije toga će najvjerovatnije objaviti novi krug mobilizacije u Rusiji i udariti po Ukrajini, dok je sputana i bez sigurne finansijske pomoći Zapada.


Veliki rat sa Zapadom Putin je najavio još ranije, prije potpune agresije na Ukrajinu, kada je od NATO-a tražio da se vrati na pozicije do perioda proširenja na bivše sovjetske republike i države Varšavskog pakta krajem 90-tih. Sada kada su Rusi odbili ukrajinsku kontraofanzivu, Putin u predizbornom popravljanju imidža ponovo prijeti Zapadu i šalje u medije herojsku sliku o sebi i Rusiji koja iz rata izlazi ekonomski bogatija, vojno jača, opasnija i strašnija.


Sve je to samo novi mit očajnog Kremlja, koji je sav ulog stavio na Ukrajinu i izazvanje trećeg svjetskog rata, odakle nema nazad. A činjenica je da ne može ni previše naprijed, jer ruska vojska ne napreduje u Ukrajini bez obzira na silna ulaganja i fatalan svakodnevni broj ljudskih žrtava.


Strašilo je najefikasnije Putinovo oružje za zapadne lidere, a izostanak njihove podrške Ukrajini brzo može da preokrene situaciju u korist Rusije.


Defetizam Zapada pred Rusijom


I SAD se spremaju za veliki rat i izbore. Za ovo drugo mnogo temeljnije. U predizbornoj trci za predsjednika SAD-a, Trump tvrdi da može da se dogovori sa Putinom i zaustavi rat, a Biden mijenja pristup i sada manje govori o „oslobađanju“, a više o „odbrani“ Ukrajine od ruske agresije.


S obzirom da u SAD i EU već postoje problemi sa finansijskom podrškom Ukrajini, to je čisti defetizam Zapada pred Rusijom.


Nastavak teksta možete čitati ovdje

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook