Osuđeni bivši premijer FBIH

Kako Novalić manipulira ‘dokazima’? Iz Suda BiH mu poručuju: Nećemo se s njim medijski prepisivati

Front02.02.24, 14:22h

Kako Novalić manipulira ‘dokazima’? Iz Suda BiH mu poručuju: Nećemo se s njim medijski prepisivati
Za sada je nejasno šta se krije iza ove, očigledno manipulativne Novalićeve objave, jer teško je povjerovati da Novalić kojeg su pred Sudom BiH u dvogodišnjem sudskom procesu branili i zastupali advokati, za koje se vežu epiteti da su "najbolji i najčuveniji", nisu ranije ukazali na ono što danas po Facebooku priča Novalić

 

 


Fadil Novalić, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora ovih dana oglašava se u medijima i po društvenim mrežama uz tvrdnju da je presuđen na osnovu zakona koji više nije na snazi.


Sada Novalić tvrdi da mu je presuđeno "po nevažećem Zakonu o upravi FBiH (Službene novine FBiH 28/97,26/02)", što je objavio i na svom Facebook profilu. Objavio je Novalić i faksimil dijela iz Službenih novina FBiH iz 2005. godine u kojima je objavljeno da taj Zakon o upravi FBiH prestaje vrijediti, piše Raport..


Prešutio da se nevažeći zakon ne spominje u pravosnažnoj presudi


Uz ovu objavu Novalić je naveo da je "dokaz da mu je proces montiran" i nikakva dalja pojašnjenja nije naveo.


Treba odmah reći da i u prvostepenoj i u pravosnažnoj presudi stoji da su one donesene na osnovu važećeg Zakona o krivičnom postupku BiH, a Novalić se branio od optužbi za krivična djela koja definira Krivični zakon BiH i Krivični zakon FBiH.


Nevažeći Zakon o upravi FBiH definirao je i uređivao organizaciju i način funkcioniranja organa državne uprave u FBiH, a ta ista pitanja sada su uređena Zakonom o organizaciji organa uprave u FBiH.


I ovaj, važeći zakon se spominje u prvostepenoj presudi od 5. aprila, pa je teško i za pretpostaviti da Sud BiH nije znao da je Zakon o upravi FBiH nevažeći, ali je nejasno zbog čega se on zaista i našao u presudi.


Podatak da se nevažeći zakon ne spominje u drugostepenoj presudi, Novalić je prešutio i pitanje je zbog čega se tek sad Novalić oglašava o tom nevažećem zakonu, a ne želi reći ni da li se zbog navođenja tog nevažećeg zakona žalio Sudu BiH?


Teško je povjerovati da se Novalićevi advokati nisu bavili s tim što se u prvostepenoj presudi kao jedan od pratećih zakona spominje i Zakon o upravi FBiH koji je prestao važiti i da im je to promaklo.


Za sada je nejasno šta se krije iza ove, očigledno manipulativne Novalićeve objave, jer teško je povjerovati da Novalić kojeg su pred Sudom BiH u dvogodišnjem sudskom procesu branili i zastupali advokati, za koje se vežu epiteti da su "najbolji i najčuveniji", nisu ranije ukazali na ono što danas po Facebooku priča Novalić.


Šta kažu u Sudu BiH o Novalićevim tvrdnjama


Uvidom u prvostepenu presudu, Zakon o upravi FBiH (Službene novine FBiH 28/97,26/02) se uopšte ne spominje u Novalićevom slučaju, a navodi se kod Fahrudina Solaka i Jelke Miličević.


Da bismo razjasnili ovu situaciju pitali smo Sud BiH zbog čega se u prvostepenoj presudi Suda BiH u predmetu "Fadil Novalić i drugi" kao jedan od relevantnih propisa za predmet navodi i Zakon o upravi FBiH koji je prestao važiti 2005. godine, kao i da li se citirani dijelovi tog zakona u presudi uopšte odnose na osuđenog Novalića, jer to iz presude nije vidljivo.


Iako je svima poznato da se Novalić teretio shodno odredbama Krivičnog zakona BiH i krivičnog zakona FBiH, ipak je Raport uputio pitanja Sudu BiH da li je Novaliću, shodno odredbama tog, nevažećeg Zakona o upravi FBiH nešto stavljeno na teret ili je doprinijelo presudi u odnosu na njega?


Iz Suda BiH su na ova pitanja odgovorili:


"U vezi Vašeg upita ukazujemo da isti zalazi u meritorna pitanja o kojima su prvostepeni sud, kao i vijeće Apelacionog odjeljenja, dali razloge u svojim odlukama, koje su objavljene na web stranici Suda. Osuđeni imaju mogućnost daljnjeg preispitivanja predmetnih odluka u potencijalnom postupku pred Ustavnim sudom, te će ovaj Sud, ako u tom postupku bude pozvan od strane Ustavnog suda na davanje određenih odgovora, iste i obrazložiti. Međutim, u ovom momentu, nije na Sudu da se medijski prepisuje u vezi pravosnažne presude, donesene u zakonitom postupku, od nadležnog suda“, naveli su iz Suda BiH za Raport.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook