OČI UPRTE U MUP KS

Semir Efendić traži smjenu ministra Katice: Zašto nam se sve ovo dešava? Evo šta se može i mora uraditi u Sarajevu...

Front31.01.24, 20:15h

Semir Efendić traži smjenu ministra Katice: Zašto nam se sve ovo dešava? Evo šta se može i mora uraditi u Sarajevu...
Zašto nam se sve ovo dešava i šta se zaista konačno može uraditi da sigurnosna situacija u Sarajevu bude bolja? Dat ću nekoliko konkretnih prijedloga i ponavljat ću ih sve dok se ne realizuju!

 

 

Nakon što se u Sarajevu desilo još jedno ubistvo, još jedan mladi život izgubljen zbog narušene sigurnosne situacije u glavnom gradu BiH, oglasio se načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i pozvao na smjenu vrha MUP-a KS. 


Govoreći o našem mladom sugrađaninu Farisu Pendeku, čije je ubistvo prije dva dana duboko potreslo sve građane Sarajeva, Efendić piše: 


- Po ko zna koji put, još jedan mladi život je izgubljen na našim ulicama. Možda nikada koliko ovaj put čujemo komentare kako je jedini izlaz bježanje iz ovog grada i države. Jer svaki put slušamo istu priču nekoliko dana, ili sedmicu dvije najviše, kako se nešto treba i mora uraditi, i na kraju ništa. Sve ostaje isto pa i gore. 


Zašto nam se sve ovo dešava i šta se zaista konačno može uraditi da sigurnosna situacija u Sarajevu bude bolja? Dat ću nekoliko konkretnih prijedloga i ponavljat ću ih sve dok se ne realizuju!


1. Pitanje distribucije odnosno dilanja narkotika mora biti postavljeno kao apsolutni prioritet rada policijskih i pravosudnih organa. Represivni aparat po ovom pitanju mora biti toliko prisutan da postane nemoguće prodati i nabaviti drogu u našem gradu. 


2. Glavna sarajevska saobraćajnica od Ilidže do Baščaršije, kao i dio ostalih saobraćajnica na kojima se dešavaju trke vozila, moraju biti u potpunosti pokrivene kvalitetnim policijskim videonadzorom koji će se aktivno pratiti tokom 24h, kako bi se u koordinaciji sa policijom na terenu moglo trenutno reagovati na divljanja u saobraćaju koja gledamo svakodnevno, i strogo ih kažnjavati.


3. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica mora podnijeti ostavku zato što navedeno već nije urađeno, a na toj poziciji nalazi se već pet godina.


Godinama je naša država žrtva međunarodnih pritisaka kojima se tjeramo na reforme koje nam donose samo gore stanje u svim životnim oblastima, a to se posebno odnosi na oblasti sigurnosti, obrazovanja, ekonomije… U posljednjih nekoliko godina kao apsolutni prioritet rada tužilaštava postavljaju se privredni kriminal i korupcija, dok su pitanja opšteg kriminaliteta, narkomanije, nelegalnog posjedovanja i trgovine oružjem, razbojništva, iznude itd., potpuno zapostavljena u prioritetima rada.  


Naše društvo mora natjerati sigurnosni aparat da na prvo mjesto u prioritetima rada postave sigurnost života građana. Droga i oružje su trenutno u sinergiji glavni uzroci nesigurnosti i njihov pronalazak i oduzimanje mora biti prioritet rada policijskih agencija.


Večeras u 20:30 sati, roditelji osnovne škole Osman Nakaš na Čengić Vili pozvali su na mirno okupljanje i protest sve građane kojima je dosta terora na sarajevskim ulicama i koji zahtijevaju da se konačno nešto učini! - napisao je Efendić u objavi na Facebooku.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook