INICIJATIVA IRDINA BAJROVIĆA

'Vraćamo Mostaru stari sjaj': Sanacija tri čuvena objekta iz austrougarskog perioda

Hronika29.01.24, 19:01h

'Vraćamo Mostaru stari sjaj': Sanacija tri čuvena objekta iz austrougarskog perioda
Smatramo da ova tri objekta imaju posebnu kulturno-historijsku vrijednost za Grad i da bi njihova vanjska sanacija predstavljala prvi korak ka vraćanju sjaja našem evropskom Mostaru i restauraciji svih ostalih objekata na spisku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara - ističe Irdin Bajrović

 

 


Naša stranka Mostar predložila je da se u gradskom budžetu planiraju sredstva za sanaciju građevina iz austrougarskog vremena koje su pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara.

 

irdin-bajrovic


Inicijativu je obrazložio Irdin Bajrović:


- Mostar je odavno postao turistički centar ne samo Bosne i Hercegovine, nego cijele regije. Od austrougarskog vremena ovaj grad je predstavljao ekonomski i kulturni centar snažno otvoren i okrenut prema Evropi, a što se najočitije vidi kroz arhitekturu iz tog vremena.


Ipak, bez obzira na te činjenice kao i na to da je Mostar svrstan od najpozatnijh svjetskih travel magazina kao grad koji se mora posjetiti, i trideset godina nakon rata u Mostaru imamo veliki broj potpuno devastiranih zgrada. Na žalost, među njima je i značajan broj građevina iz Austro-ugarskog vremena koje su pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara, što znači da predstavljaju vrijedno kulturno historijsko naslijeđe i baštinu ovog Grada. 


Zato predlažemo da se osiguraju sredstva za vanjsku sanaciju tri sljedeća objekta čiji su unutrašnje prostorije trenutno u upotrebi, kako bi im se vratio autentični sjaj i kako više ne bi narušavale izgled Mostara. Smatramo da ova tri objekta imaju posebnu kulturno-historijsku vrijednost za Grad i da bi njihova vanjska sanacija predstavljala prvi korak ka vraćanju sjaja našem evropskom Mostaru i restauraciji svih ostalih objekata na spisku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara. 


Objekti koji se ovom Inicijativom predlažu za sanaciju su: Peško vila, Mehmed-efendije Spahića vila 1908 i zgrada apoteke Wencel 1904.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook