Otvoreno pismo Hadžibajrićevog advokata

'Do jučer najbolji načelnik preko noći je postao kriminalac, produženje pritvora bilo bi...'

Hronika28.01.24, 18:09h

'Do jučer najbolji načelnik preko noći je postao kriminalac, produženje pritvora bilo bi...'
"Protiv Ibrahima Hadžibajrića pokrenuta je medijska hajka. Bez optužnice i bez suđenja, već je presuđen. Do jučer najbolji načelnik u BiH, ugledan, cijenjen i poštovan, preko noći je zahvaljujući prvenstveno medijskom linču postao „kriminalac broj jedan"

 

 

Indira Karahodžić, advokat bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića, oglasila se povodom optužnice koja se vodi protiv Hadžibajrića, poručivši da bi produženje pritvora bilo nezakonito.

 

Njeno pismo prenosimo u cijelosti:

 

- Već devet mjeseci u mjestu tapka istraga u predmetu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u kojem se moj branjenik Ibrahim Hadžibajrić svim mogućim sredstvima pokušava inkriminisati i dovesti u vezu sa osobama i radnjama koje nemaju baš nikakve veze sa njim.

 

Sve do sada smo šutili i smatrali da će Tužilaštvo raditi po zakonu, ali smo nakon devet mjeseci odlučili da je vrijeme da se i naš glas čuje, jer je javnost do sada informisana jednostrano. Od sada, redovno ćemo se oglašavati i informisati javnost o svemu što se dešava. Uz to, obavijestit ćemo i Ambasadu SAD u BiH, Misiju OSCE, OHR i Ombudsmena za ljudska prava.  

 
Protiv Ibrahima Hadžibajrića pokrenuta je medijska hajka. Bez optužnice i bez suđenja, već je presuđen. Do jučer najbolji načelnik u BiH, ugledan, cijenjen i poštovan, preko noći je zahvaljujući prvenstveno medijskom linču postao „kriminalac broj jedan“. 
 

Prvo mediji, a tek onda odbrana Ibrahima Hadžibajrića, koji je i nakon devet mjeseci pritvora i dalje samo osumnjičen, ali ne i optužen, dobiju informaciju da se mom branjeniku od strane postupajućeg tužioca ponovo predlaže produženje pritvora za još tri mjeseca. Optužnice nema još uvijek, a ne znamo ni da li će je uopće i biti. 

 

Postavljamo pitanje, zbog čega osumnjičeni i njegova odbrana posljednji saznaju prijedloge i navodno „nove činjenice“ iz ovog predmeta? Tužilaštvu bi moralo biti primarno poštivanje zakona, te bi tako odbrana prijedlog tužilaštva trebala da dobije putem suda prije novinara. Identično je bilo i svih ovih devet mjeseci - odbrana odluke suda o daljem trajanju pritvora saznaje iz medija!? Zar to nije školski primjer ometanje pravde i pritisak na sud i javnost? 

 

I pravnim laicima je jasno - svaki put kada se približava isticanje mjere pritvora po prethodnom rješenju suda, Kantonalno tužilaštvo već na par dana ranije počinje sa medijskom hajkom obavještavanjem javnosti o navodnim novim istragama.

 

Istraga koja bi trebala biti isključivo istraga tužilaštva, pretvorila se u javnu istragu i hajku na mog branjenika, ne bi li predmet tako dobio na težini, a oni sebi osigurali alibi za još jedno produženje pritvora. 

 

Tako je i ovaj put. Posljednja udarna vijest u medijima je da je bivši načelnik imao i navodni biznis sa izvjesnom osobom iz Čapljine u proizvodnji solarnih panela, a ta bi istraga valjda trebala biti uvod u novi pritvor koji bi bio potpuno nezakonit!

 

Ovakvim ponašanjem i svjesnim iznošenjem detalja iz predmeta, koji je još u povoju, gdje ni nakon devet mjeseci istrage nema optužnice, koja je u zakonskom roku od šest mjeseci trebala biti podignuta, grubo se krše ljudska prava. 

 

Ako je jedini cilj Tužilaštva da se Hadžibajrić i dalje drži u pritvoru, a očigledno jeste, onda treba sa jasnim argumentima pred sudom da to i obrazloži a ne iznošenjem polovičnih činjenica u medijima, koje samo štete ugledu mog klijenta i njegovoj porodici koja već devet mjeseci živi pod pritiskom javnosti.  

 

Tužilaštvo koje vodi istragu koja bi trebala bit efikasna i učinkovita a pritvor shodno zakonu sveden na najmanju moguću mjeru, trebalo bi pokazati profesionalizam i zaštitu svih informacija upravo u cilju zaštite interesa mog branjenika i sebe kao pravosudne institucije, što dosada to nije slučaj.

 

I za kraj, osumnjičeni i optuženi za genocid se puštaju na slobodu i brane sa slobode, ne vidimo čak ni njihova hapšenja gdje ih vode sa lisicama na rukama, dok je moj branjenik od početka javno ponižavan i medijski progonjen. Navodnim „novim detaljima“ i navodnim „novim istragama“ od maja 2023. kada je i uhapšen kontinuirano mu se produžava pritvor. Zbog toga više nećemo šutiti - stoji u pismu koje potpisuje Indira Karahodžić.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook