Brojni sadržaji

Kulturno-sportska manifestacija Sarajevo Olympic Week od 9. do 13. februara

Front25.01.24, 10:36h

Kulturno-sportska manifestacija Sarajevo Olympic Week od 9. do 13. februara
Aktivnosti ovogodišnjeg Sarajevo Olympic Weeka će se odvijati na pet različitih lokacija - Olimpijski muzej Sarajevo, Vilsonovo šetalište - Sarajevo Street Food Market, Dom mladih, Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina i Bjelašnica

 

 

Sarajevo će od 9. do 13. februara biti domaćin manifestacije Sarajevo Olympic Week, koja predstavlja spoj sportskih aktivnosti, panel diskusija, umjetničkih performansa i izložbi.

 

Aktivnosti ovogodišnjeg Sarajevo Olympic Weeka će se odvijati na pet različitih lokacija - Olimpijski muzej Sarajevo, Vilsonovo šetalište - Sarajevo Street Food Market, Dom mladih, Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina i Bjelašnica.
 

-Pet dana druženja započinje nizom panel diskusija koje će istražiti različite aspekte kulturne diplomatije, povezivanje sporta i kulture, izgradnju sportskih gradova, saradnju privatnog sektora i civilnog društva te održivost u sportu. Poseban gost i nosilac keynote govora je Elmir Ćerimagić, stručnjak koji će pružiti naučni pogled na sport - navode organizatori u saopćenju za javnost. 
 

Sarajevo Olympic Week također, kako navode, otvara platformu za mlade umjetnike kroz takmičenje u grafičkom dizajnu sa zadatkom da kreiraju poster za obilježavanje 40 godina Olimpijade i Sarajevo Olympic Weeka, koristeći motive postera i amblema iz vremena ZOI 84. Radovi prijavljenih umjetnika bit će predstavljeni na izložbi, pružajući im priliku da pokažu svoj talenat i kreativnost.

 

Pored izložbe radova grafičkih dizajnera, publika će uživati i u izložbi digitalne umjetnosti u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (bivša Austrijska kuća). Izložba će prikazati ljepotu prirodnih planinskih područja Bosne i Hercegovine kroz različite formate, pružajući posjetiteljima uvid u prirodna bogatstva naše zemlje.
 

Food market na Vilsonovom šetalištu bit će epicentar zabave, ali i mjesto gdje će se predstaviti Sarajevo Olympic Rink. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u otvorenom takmičenju u curlingu, hokeju, poligonu spretnosti, curlingu za mališane te showcase sankanju i mnogim drugim sadržajima.
 

Također, Garden of Dreams i Sarajevo Olympic Week 9. februara u Domu mladih organiziraju audio vizuelni spektakl predvođen Šveđankom Idom Engberg. 
 

-Sarajevo Olympic Week obećava pet dana nezaboravnih iskustava, spajajući sportski duh s bogatom kulturnom baštinom ovog grada. Svi ljubitelji sporta, umjetnosti, i zabave su pozvani da se pridruže i uživaju u jedinstvenoj atmosferi ovog prestižnog događaja. Posebno iznenađenje je i promocija novih ambasadora, cijenjenih predstavnika Sarajevo Olympic Week ideje. Sarajevo Olympic Week nije samo festival i sjećanje na nešto što se dogodilo prije 40 godina, već priča koja želi da se plamen Sarajeva opet upali - navode organizatori.
 

Napominju da je ulaz na sva dešavanja od 9. do 13. februara otvoren za sve posjetitelje.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook