Video/ Petritsch o 'samostalnosti' RS

Dodik je za Rusiju korisni idiot... Zar neko misli da bi ta mala državica sa 700 hiljada stanovnika opstala?!

Front24.01.24, 19:35h

Dodik je za Rusiju korisni idiot... Zar neko misli da bi ta mala državica sa 700 hiljada stanovnika opstala?!
Nije sada trenutak da govorimo o tome da će neko poput Dodika na bilo koji način profitirati od Putina i Rusije. Upravo suprotno. Dodik je za Rusiju korisni idiot, a to nije uloga koju bi iko u Evropi trebao prihvatiti - istaknuo je Wolfgang Petritsch

 

 

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni izaslanik EU za Kosovo, Wolfgang Petritsch u emisiji Pressing govorio je i šta bi Americi i svijetu donio povratak Donalda Trumpa, te kako bi njegov povratak mogao utjecati na odnose EU i SAD.


- Jasno je da bi izbor gospodina Trumpa bio nešto što ne bi bio dobar znak za odnose EU i Amerike, ali svi, uključujući i Milorada Dodika, treba da shvate da se ne treba oslanjati na Trumpa. To je važna poruka koju moraju da znaju. Evropska unije je već suverena moć u svijetu politike i ne zavisi više toliko od SAD. Bit će jako snažna poruka ako bude izabran Donald Trump. EU će djelovati ujedinjenije. Rat Rusije protiv Ukrajine pokazao je i kako je EU za samo nekoliko dana postupila ujedinjeno protiv Putina. Isto će se desiti ukoliko SAD ili Trump odluče učiniti nešto protiv EU - kazao je Petritsch.


Potom se osvrnuo na Dodikove najave o “samostalnosti” Republike Srpske.


- Vrlo je teško misliti da bi ta mala državica sa 700 hiljada stanovnika opstala, postala bi nešto bliže Abhaziji i Južnoj Osetiji. Ne bi je niko priznao i bila bi izolovanija. Čak i za Rusiju Balkan je geopolitički predaleko. Rusije će kroz ovaj rat, kakav god njegov ishod bude, postati slabija. I bit će još slabija kada je u pitanju podrška Dodiku ili bilo kom drugom koji želi vidjeti Rusiju u sred Evrope. To se neće desiti. I to mogu garantovati. Uloga Rusije na Balkanu, u središtu Evrope gdje Balkan pripada, nema nikakvog značajnog ruskog utjecaja. Bit će problema, trebat ćemo vidjeti kako prevazići ratnu situaciju u Ukrajini. Trebamo shvatiti i uspostaviti dobre i fer odnose sa Rusijom. Nije sada trenutak da govorimo o tome da će neko poput Dodika na bilo koji način profitirati od Putina i Rusije. Upravo suprotno. Dodik je za Rusiju korisni idiot, a to nije uloga koju bi iko u Evropi trebao prihvatiti - istaknuo je Petritsch.


Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch odgovarao je u Pressingu na pitanja Amira Zukića o BiH, Evropi i svjetskim žarištimam, a kompletan intervju možete gledati u nastavku...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook