'trudnice nisu ni svjesne opasnosti'

Znate li da je nalijeganje na stomak porodilje zabranjeno u brojnim zemljama? 'U BiH se to radi rutinski, u svim porodilištima'

Hronika22.01.24, 11:04h

Znate li da je nalijeganje na stomak porodilje zabranjeno u brojnim zemljama? 'U BiH se to radi rutinski, u svim porodilištima'
"Što je najgore od svega – poslije čujete porodilje koje kažu da im je doktor pomogao nalijeganjem na stomak. Nisu ni svjesne opasnosti po bebu"

 

 


Posljednji slučaj nasilja nad porodiljom potresao je Srbiju i natjerao stanovništvo na proteste. Nakon toga, i niz progovorio je i niz drugih žrtava akušerskog nasilja. 


Nažalost, jedna od njih je Milica Soković, kojoj je zbog nemara ljekara, nakon poroda u bolnici na Palama dijagnosticiran karcinom. Milica je svoje iskustvo prepričala za N1, a o svemu što se dešava u porodiljnim salama, o procedurama i pravima žena - govorila je i Amila Tatarević iz udruženja Baby Steps.


Na početku razgovora za N1, Tatarević pojašnjava da je akušersko nasilje svaki vid fizičkog, emocionalnog i verbalnog zlostavljanja žene prilikom trudnoće, poroda i nakon njega. Treba naglasiti da je u porodilištima BiH i regije, u odnosu na fizičko, mnogo češće ono verbalno nasilje i emocionalno uslovljavanje. Nepoštivanje prava porodilja je također akušersko nasilje.


Nakon presude protiv doktora iz bolnice u Zenici i dalje odbijaju odgovoriti jesu li iz procedura izbacili nalijeganje na stomak.


- Imamo mnogo psovki i galame, ali i emocionalnog uslovljavanja prilikom kojeg se porodilji govori ‘ako to ne uradiš, umrijet će ti beba’, ‘ubićeš bebu’ i slično, a što je daleko od procedura i prakse, što nije medicinski niti opravdano, niti osnovano - navela je Tatarević.


Potom, Tatarević, praveći sponu sa posljednjim slučajem u Srbiji, napominje da je nalijeganje na stomak porodilje kako bi se potisnula beba zabranjeno u brojnim zemljama svijeta.


- A kod nas se radi rutinski, u svim porodilištima u BiH. Što je najgore od svega – poslije čujete porodilje koje kažu da im je doktor pomogao nalijeganjem na stomak. Nisu ni svjesne opasnosti po bebu - naglasila je.


Podsjeća da je protiv zeničkog doktora donesena i presuda, nakon što je nalijeganjem na stomak trudnice uzrokovao smrt bebe.


Za nemar i nesavjesno liječenje dobio je osam mjeseci zatvora i zabranu rada.


I dalje, iz bolnice u Zenici odbijaju da odgovore udruženju Baby Steps o tome da li su nakon slučaja promijenili procedure.


"Sada te ne bih operisao ni da ti život ovisi o tome"


A bolno iskustvo ima i Milica Soković, kojoj je nakon četvrtog poroda i uredne trudnoće u tijelu ostao dio posteljice, što se razvilo u karcinom. Doktor je odbio na vrijeme reagovati na sumnjivu posteljicu, o čemu možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook