ISTRAGA U TOKU

Šta su radili spasioci za vrijeme tragedije na Ilidži i da li ih je uopće bilo?

Hronika21.01.24, 10:21h

 Šta su radili spasioci za vrijeme tragedije na Ilidži i da li ih je uopće bilo?
Reanimacija djeteta je trajala oko sat vremena, ali, nažalost bezuspješno

 


Bosnu i Hercegovinu potresla je tragedija u kojoj je život izgubilo 5-godišnje dijete koje se utopilo na Termalnoj rivijeri Sarajevo.

 

Policiji je dojavljeno oko 15:30 sati da je u bazenu došlo do smrti maloljetne osobe, a nakon čega je počeo uviđaj koji će pokazati kako je došlo do tragedije.

 

Reanimacija djeteta je trajala oko sat vremena, ali nažalost bezuspješno.

 

Dijete su pokušali spasiti službenici Hitne pomoći, a još uvijek se istražuje šta su spasioci radili u trenutku nesreće. Istražit će se i da li su bili pored bazena.

 

Iz Termalne rivijere Sarajevo se još uvijek nisu oglasili, a prema nezvaničnim saznanjima  ni istražiteljima još uvijek nisu priložili dokumentaciju o osposobljenosti spasilaca za reanimaciju.

 

U Kantonu Sarajevo postoji Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima, a članom 39. Pravilnika regulisano je osposobljavanje spasilaca.

 

Za sigurnost na uređenim kupalištima propisuju se uslovi koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja uređenih kupališta na području Kantona Sarajevo, a odnose se na tehničko uređenje, postavljanje oznaka na kupalištu, korištenje i održavanje reda, promatranje, spašavanje i pružanje prve pomoći, osposobljavanje spasilaca te održavanje sportskih takmičenja i priredbi, kao i druga pitanja vezana za rad i sigurno korištenje uređenih kupališta, a koja nisu uređena drugim propisima.

 

Istraga je u toku.

 

(Crna Hronika/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook