izjasnili se

Poznati rezultati ankete: Istraživanje stavova stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH o izmjenama izbornog procesa

Front19.01.24, 14:25h

Poznati rezultati ankete: Istraživanje stavova stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH o izmjenama izbornog procesa
Političke stranke i zastupnici su imali mogućnost da u određenom roku do 19. januara kratko odgovore sa DA, NE ili nešto drugo sa obrazloženjem

 

 

 


Zbog opšteg mišljenja u javnosti koje preovladava da postoji velika sumnja u kredibilitet izbornog procesa u BiH te da bismo imali ubuduće fer, poštene i regularne izbore koristeći nove tehnologije, Nezavisno naučno i istraživačko Udruženje “Most Istok Zapad – Bosna i Hercegovina” sprovelo je anketu koja bi trebala da izrazi spremnost i mišljenje parlamentarnih stranaka u BiH da to i urade iz poštovanja prema svojim biračima.

 

Nezavisno naučno i istraživačko Udruženje "Most Istok Zapad – Bosna i Hercegovina" (East West Bridge in B&H) sprovelo je istraživanje stavova političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH kroz anketu sa tri pitanja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

Anketa:

 

DA LI STE ZA UVOĐENJE DIGITALNIH TEHNOLOGIJA KOJE OMOGUĆAVAJU PRETPOSTAVKE ZA FER, POŠTENE I REGULARNE IZBORE U BIH ?


DA LI STE ZA UVOĐENJE OBAVEZNOG GLASANJA U BiH?


DA LI STE ZA UVOĐENJE INSTITUTA VANREDNIH I PRIJEVREMENIH IZBORA?


Političke stranke i zastupnici su imali mogućnost da u određenom roku do 19. januara kratko odgovore sa DA, NE ili nešto drugo sa obrazloženjem. Takođe je navedeno da se ignorisanje odgovora u ovoj anketi podrazumijeva kao NE!

 

Iako bi zastupnicima u parlamentu BiH trebao biti imperativ da imaju svoje stavove o svim pitanjima, neke stranke i njihovi zastupnici su izabrali da nemaju stav o tome i ne odgovore ništa na jasno postavljena pitanja.

 

Međutim i nakon objave javnih odgovora ostavvljaju mogućnost svima u razumnom roku da nam i naknadno daju svoj odgovor u interesu javnosti!

 

Napominju da smo u tabeli evidentirali samo one stavove stranaka i zastupnika koje su im pismeno poslali.

 

U nastavku objavljujemo tabelu sa rezultatima ankete koju su bh. stranke popunile u određenom roku, zaključno do 19.1.2024. godine.

 

anketa

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook