ZIMA TEK STIŽE

Nakon jugovine, novi hladni talas, pali se narandžasti meteoalarm: Temperature ponovo u minusu, a vjetar...

Hronika18.01.24, 07:52h

Nakon jugovine, novi hladni talas, pali se narandžasti meteoalarm: Temperature ponovo u minusu, a vjetar...
Udari vjetra u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima bit će viši ili jednaki 80 km/h, u ostalim dijelovima do 60 km/h

 

 

 

Na većini puteva u Bosni i Hercegovini saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu.


U jugozapadnim krajevima, kao i na dionici Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar upozorava se na jake udare vjetra. Apeluje se na vozače da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja.


Zbog učestalih odrona izdvajaju se putevi: Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf, Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa i Bugojno-Kupres.


Zbog izvođenja neophodnih radova na putnim pravcima Živinice-Šićki Brod (u mjestu Ljubače) i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) saobraćaj je preusmjeren na obilaznice u neposrednoj blizini.


U toku su radovi i na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.


Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja u prometu putničkih vozila, saopćeno je iz IC BiHAMK-a. 


Narandžasto upozorenje za područje Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne zbog jakog vjetra  


Federalno hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdalo je  naradžasto upozorenje zbog pojačanog vjetra danas na području Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne. 


Udari vjetra u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima bit će viši ili jednaki 80 km/h, u ostalim dijelovima do 60 km/h.


- Poduzeti mjere opreza i pratiti posljednju vremensku prognozu. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama - navodi se u upozorenju iz FHMZ-a, prenosi Fena. 


Prognoza vreena za naredna tri dana


U petak, 19. januara, kiša uglavnom u Hercegovini. U Bosni se tokom dana očekuje zahlađenje i kiša bi prelazila u susnježicu i snijeg. Na planinama sa snijegom. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini južnog smjera. 


Topliji dio dana u Bosni je u jutarnjim satima, zatim postupno zahlađenje. U Hercegovini bi se zadržalo toplo sa temperaturama od 8 do 14 stupnjeva.


U subotu, 20. januara, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje na jugu može pasti i malo kiše, a u centralnim i istočnim područjima i malo snijega. Jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -1, na jugu do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 3, na jugu do 7 stupnjeva.


U nedjelju, 21. januara, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i prohladno. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -4, na jugu do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4, na jugu do 10 stupnjeva.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook