VIDEO KOJI JE IZAZVAO LAVINU

Snimak Demona Imanija nije nastao u Davosu (ispravljeno)

Biznis Klub17.01.24, 18:20h

Snimak Demona Imanija nije nastao u Davosu (ispravljeno)
Riječ o satiričnom sadržaju koji nema veze sa stvarnim događajem te je nakon provjere članak ispravljen

 

 

Iranski producent i umjetnik, koji se bavi kreiranjem video sadržaja o aktuelnim događajima, Damon Imani objavio je snimak na kojem izgleda kao jedan od učesnika na Svjetskom ekonomskom forumu (SEF) u Davosu.

 

Naime, kako se vidi na snimku, on je prvo zahvalio organizatorima što su mu dali mogućnost da bude jedan od govornika i da iskreno priča, a potom je počeo da psuje sve prisutne.

 

U lijevom gornjem uglu videa navedeno je ime Damon Imani. Muškarac na snimku govori na engleskom jeziku i psuje osnivača SEF-a Klausa Schwaba koji, čini se, sjedi na bini i sluša “govor”. 

 

U titlovanom prevodu navodi se: Cijenim to što mi je Svetski ekonomski forum dao priliku da budem na ovoj pozornici i kažem: Hebi se, Klaus Schwab! I hebo vaš Novi svjetski poredak! Mi, narod, rođeni smo slobodni, ostaćemo slobodni, a ti i svi tvoji globalistički prijatelji uključujući sve možete se ići hebati!!!


Snimak je izrezan tako da izgleda kao da Schwab i još jedna učesnica SEF-a ustaju i odlaze s bine nakon “govora”, video završava “obavještenjem” o prekinutom signalu i možete ga pogledati ovdje.

 

Tekst o tome, uz link na snimak, objavio je i DEPO Portal. Međutim, sadržaj članka je naknadno ispravljen jer ovaj snimak ne prikazuje stvarni događaj, odnosno govor na sastanku SEF-a u Davosu, niti bilo kakvo obraćanje Damona Imanija “prisutnima” na sastanku. 


U analizi "AFP Provjera činjenica" navodi se da nije bilo osobe sa imenom Damon Imani među gostima i govornicima SEF-a 2024. Poređenjem kadrova ukazali su na to da su neke sekvence satiričnog videa preuzete iz snimaka objavljenih na YouTube kanalu WEF-a.


Također, i na web stranici Damona Imanija navodi se da je umjetnik i producent koji “stvara videosadržaje vezane za različite teme, uključujući društvena pitanja, vijesti i aktuelne događaje”, te da je “poznat po svom satiričnom pristupu". 


Dakle, riječ o satiričnom sadržaju koji nema veze sa stvarnim događajem te je nakon provjere članak ispravljen.   

 

 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook