VIDEO/ NIKO NE REAGUJE

Horor u Novom Sarajevu: Novi vlasnik 'ušao' u prostor bivšeg 'Šipada', stanari tvrde - od buke više ne može da se živi!

Hronika17.01.24, 16:26h

Horor u Novom Sarajevu: Novi vlasnik 'ušao' u prostor bivšeg 'Šipada', stanari tvrde - od buke više ne može da se živi!
U prostoru u kome se nekad nalazila kompanija Šipad, sada se nalazi IT kompanija HulkApps, koja mjesecima radi adaptaciju istog. Međutim, sama adaptacija ne bi bila problem da se nije pojavilo niz drugih pitanja na koje zabrinuti stanari ne mogu dobiti odgovore, a posljedice već i te kako osjećaju. Jedan od problema je upravo nepodnošljiva buka koju, kako se pretpostavlja, izazivaju grijne pumpe uvedene umjesto centralnog grijanja

 

 

Ovako to izgleda i zvuči i u 00:40 ili u bilo kom trenutku, bilo kog dana u sedmici. Ova buka i ove vibracije nalaze se u stambenoj zgradi. U kojoj stanujemo moje dijete i ja i još 60 porodica..., ovim riječima počinje tekst sarajevske aktivistice Aide Feraget, koji je objavila na svom Facebook profilu, uz snimak nesnošljive buke kojoj su stanari ulice Zmaja od Bosne (ulaza 76-82) izloženi i danju i noću.

 


Naime, u prostoru u kome se nekad nalazila kompanija Šipad, sada se nalazi IT kompanija HulkApps, koja mjesecima radi adaptaciju istog. Međutim, sama adaptacija ne bi bila problem da se nije pojavilo niz drugih pitanja na koje zabrinuti stanari ne mogu dobiti odgovore, a posljedice već i te kako osjećaju. Jedan od problema je upravo nepodnošljiva buka koju, kako se pretpostavlja, izazivaju grijne pumpe uvedene umjesto centralnog grijanja...   


- Komšije inžinjeri kažu da ovo što proizvodi buku i vibraciju 24/7 su upravo grijne pumpe. Ne znam, ne razumijem se, vjerujem komšijama. Ono što znam je da smo svi već ludi od ovoga. Komšije su razgovarale, neformalno, sa inspektorima u Kantonu i struka kaže da je OVO nezakonito i da nema šanse da može ostati ovako. Osim buke koja ide na živce, a i protivna je zakonu, tu su i vibracije koje direktno utiču na konstrukciju zgrade, ali i na sva živa bića koja u toj zgradi stanuju - navodi Aida feraget u svojoj objavi.   

 

zmaja-od-bosne-sipad-2


Dalje pojašnjava i da su "stanari ulaza 76-82 prijavili sve ovo i Inspektoratu urbanističko-građevinske, stambene i ekološke inspekcije KS, kao i Službi za inspekcijske poslove Opštine Novo Sarajevo". 


- Međutim, znamo svi da oni ne reaguju brzo, a nama je ugrožen i mir i zdravlje, a bo'me i sama konstrukcija zgrade - upozorava Feraget. 


Više detalja koje iznosi u svojoj objavi možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook