iako se pojavio pred sudom

Dodiku ponovo otkazano ročište, a on javnosti samouvjereno poručio: Mene u zatvoru nećete vidjeti!

Front17.01.24, 13:51h

Dodiku ponovo otkazano ročište,  a on javnosti samouvjereno poručio: Mene u zatvoru nećete vidjeti!
Sudu BiH se danas obratio i sam Dodik, prvi put otkako je započeo ovaj proces

 

 


Iako je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik danas je stigao u Sud Bosne i Hercegovine na ročište, ono je na kraju ipak otkazano.


Naime, Dodikova odbrana je tražila izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija koji rade na ovom predmetu.


Takođe, sudija je razdvojio postupak protiv Milorada Dodika i v.d. dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog zdravstvenog stanja Lukića.


Kako je već poznato Lukić se nalazi u UKC RS u Banjoj Luci na liječenju i svakako danas nije mogao prisustvovati suđenju.


Podsjećanja radi, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića za nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.


Advokat Milorada Dodika Goran Bubić je jutros izjavio da ne vidi svrhu ročišta i naglasio da se ne može očekivati pošteno suđenje Dodiku i Lukiću jer su zahtjevi odbrane odbijeni, a da o njima nije meritorno odlučivano.


Prema Bubićevim riječima, odbrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

 

Kako javljaju mediji, Sudu BiH se danas obratio i sam Dodik, prvi put otkako je započeo ovaj proces.


On je izjavio  kako "poštuje Sud BiH", ali da je "visoki predstavnik zavrnuo ruke onima u Tužilaštvu da podignu politički montiranu optužnicu protiv njega".


Obraćajući se potom okupljenim predstavnicima medija pred Sudom BiH, Dodik je, između ostaloga, da je proces koji se vodi protiv njega "najveća ljaga BH pravosuđu".

 

"Umjesto da se pokuša sve popraviti i prekine ovaj proces oni nastavljaju ovu ljagu. Ovdje smo došli da učestvujemo u ovom procesu. Drugooptuženi nije mogao doći, bolestan je momak zbog svega ovoga. Ponavljam, cilj je Dodik, Lukić je bio tu samo da pokrije neku priču. Još ću jednom pred vama reći. Republika Srpska je za ustavnu Bosnu i Hercegovinu ili je neće biti. Kako se vi ponašate vi u Federaciji neće je biti. I ja nemam ništa protiv toga", zaključio je Dodik, i samouvjereno dodao:

 

"Mene u zatvoru nećete vidjeti zbog ovog postupka, možda zbog nekog drugog, ali ovoga ne!"


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook