ne postoje uslovi da počne glavni pretres

Dodikov advokat: Odbrana zatražila odgađanje današnjeg ročišta, Lukić u bolnici

Front17.01.24, 09:00h

Dodikov advokat: Odbrana zatražila odgađanje današnjeg ročišta, Lukić u bolnici
Bubić je na ročištu 20. decembra zatražio izuzeće tužilaca, jer ne postoji nepristrasan pristup predmetu

 


Branilac predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Bubić rekao je da je odbrana vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zatražila odgađanje današnjeg ročiša pred Sudom Bosne i Hercegovine, s obzirom da je Lukić u bolnici.

 

Bubić je za RTRS izjavio da ne postoje uslovi da danas počne glavni pretres i da ne vidi svrhu ročišta, ali da su spremni da idu u Sud ako to bude potrebno.

 

On je istakao da se ne može očekivati pošteno suđenje Dodiku i Lukiću, jer su zahtjevi odbrane odbačeni, a da o njima nije meritorno odlučivano.

 

Bubić je podsjetio da odbrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik s obzirom da njegovo imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), prenose Nezavisne novine.  

 

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazano ročište u predmetu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH. 

 

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić odbacio je zahtjev odbrane Dodika za izuzeće četiri tužioca u procesu protiv predsjednika.

 

Bubić je na ročištu 20. decembra zatražio izuzeće tužilaca, jer ne postoji nepristrasan pristup predmetu.

 

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je ponovo odgođen početak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, jer je odbrana Dodika zatražila izuzeće sve četvero državnih tužilaca.

 

Zatraženo je izuzeće državnih tužioca Nedima Ćosića, Gordane Bosiljčić, Nives Kanevčev i Biljane Golijanin, jer Dodikova odbrana sumnja u njihovo nepristrasan pristup.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook