U turbulentnom političkom periodu BiH

SDP i Naša stranka: Socijalno - liberalni temelj za stabilizaciju i evropske procese

Front13.01.24, 11:27h

SDP i Naša stranka: Socijalno - liberalni temelj za stabilizaciju i evropske procese
Posljedice takve politike su otvorile put za ubrzano provođenje reformi neophodnih za otvaranje pregovora naše zemlje sa EU i što je još važnije, Dodika dovesti, prema svim anketama u Republici Srpskoj do najniže popularnost

 

 

www.politicki.ba

 

Po prvi put u postratnoj BiH na političkoj sceni su se pojavile stranke koje se javno deklarišu kao ”probosanske”, a koje su tako snažno zauzele antizapadni kurs i koje su zbog gubitka vlasti, privilegija i javnih preduzeća otvoreno krenule, u sinhronizaciji sa Dodikom, da kreiraju ili bar pokušaju kreirati privid općeg političkog, ekonomskog i sigurnosnog haosa.

 

Iako pripadnici destruktivnog saveza SDfA, NES-a i SBiH svim silama nastoje zakočiti i zaustaviti pozitivne socioekonomske i evropske procese koji su pokrenuti u našoj državi, te građane manipulativno uvjeriti kako se zbog navodne servilnosti ili popustljivosti tzv. ”Trojke” prema prema Čoviću i Dodiku, Bosna i Hercegovina maltene nalazi pred raspadom, te da stanje nikad nije bilo gore, ipak, dematuje ih samo jedna mala stvar- činjenice!

 

Kada uzmemo u obzir politički krah retrogradnog Bakira Izetbegovića, sve neizvjesniju budućnost njegovog ”građanskog” privjeska, egocentričnog Željka Komšića, uz skoro pa siguran politički kraj povampirenog autokrate iz RS-a Milorada Dodika, bilo je za očekivati da će ove snage proizvoditi turbulencije i to ne treba nikome da je iznenađenje. Što više to je pozitivna stvar, jer se konačno na političkom tržištu desila polarizacija, gdje se jasno vidi koje su stranke i koji lideri za naš euroatlantski put, a koji su okrenuti prema tursko-ruskom političkom bloku otvoreno šireći euroskepticizam i antizapadnu retoriku.

 

Bez da se zanemari lični doprinos agilnog Elmedina Konakovića kao ministra vanjaskih poslova BiH u ovom proevropskom zamahu naše zemlje, treba istaknuti kako su SDP i Naša stranka, kao neka vrsta istinskog socijalno - liberalnog političkog saveza, politikom odbacivanja populizma, sijanje međunacionalne mržnje i besmislenih svakodnevnih prepucavanja koje smo godina gledali uspijeli stabilizirati bošnjačko – hrvatske odnose u Federaciji BiH, ali i medijski razoružati Milorada Dodika koji je navikao da mu se iz Federacije BiH medijski svaki dan neko nabaci loptu na volej! 

 

Posljedice takve politike su otvorile put za ubrzano provođenje reformi neophodnih za otvaranje pregovora  naše zemlje sa EU i što je još važnije, Dodika dovesti, prema svim anketama u Republici Srpskoj do najniže popularnost.

 

Ovo je Nikšićev drugi mandat kao premijer i iz dosadašnjeg rada je evidentno kako je predsjednik SDP-a politički stasao, izrastao u ozbiljan faktor kao predsjednik SDP-a i kao premijer Federacije BiH. Kad se samo prisjetimo Fadila Novalića i njegovih svakodnevnih ispada i skandala, moglo bi se reći da je Federacija BiH dobila premijera čiji cilj nije korupcija i privatizacija institucija i javnog novca, već premijer koji odgovorno radi, tri puta mjeri pa tek onda reže. 

 

S druge strane Edin Forto, predsjednik Naše Stranke i ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara, iako po prirodi tih i bez suvišnih riječi, pokazao se vrlo efektivan svim dosadašnjim procesima.  Svojom evropskom real - politikom uspio je vratiti u fokus i pokrenuti aktivnosti oko zaboravljenih tema kao što su digitalna transformacija naše zemlje, željeznice, i reforma i održivost javnog RTV sistema. Bosna i Hercegovina potpisivanjem ugovora o digitalizaciji neće više biti jedina zemlja u Evropi koja nije pokrivena digitalnim signalom. Čekanje na šalterima i “fali ti papir”, njegovim angažmanom uskoro će postati prošlost u Sarajevu, gdje je opet ”Trojka” vlast i gdje nema destruktivne opozicionare čija se politika u proteklih 8 godina dok su bili vlast  bazirala na filozofiji - što gore to bolje!


Iako su kao politički blok uspjeli da usvoje samo pola reformskih prioriteta koji su bili zacrtani kao uslov za otvaranje pregovora sa BiH, čini se da će u ovom momentu i to biti dovoljno za evropske zvaničnike pa se tako može već u martu očekivati historijsko otvaranje pregovora između BiH i EU, koja je prepoznala i svjesna opasnosti konfliktnih populističkih politika iz Sarajeva i Banja Luke, iza kojih godinama ne stoje nikakvi konkretni socioekonomski i državni rezultati!

 

Uzimajući u obzir uporne sramne blokade u komisijama Predstavničkom doma od strane nemoralnih predstavnika koji svojim nedolaskom na sjednice komisija sprječavaju odvijanje demokratskih procesa u Federaciji BiH i time nastoje Federaciju dovesti do paralize, nadati se da će OHR bonskim ovlastima uz nametanje izmjena izbornog zakona kako bi izbori konačno postali transparentni, riješiti i otpetljati ovu aktuelnu blokadu, te istu onemogućiti u budućnosti.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook