Slučaj u susjedstvu

'Kći mi je došla kući uplakana, učenicama uvlači ruke u grudi...'

Hronika11.01.24, 10:06h

'Kći mi je došla kući uplakana, učenicama uvlači ruke u grudi...'
Za spomenuta kaznena djela je, prema zakonu, predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina. Majci to nije prva prijava prema predmetnom nastavniku, stoji u prijavi

 

 

Redakciju Slobodne Dalmacije kontaktirala je majka učenice osnovne škole u Dalmaciji kako bi, da citiramo Prosvjetnu inspekciju kojoj je poslala prijavu, "iznijela navode o počinjenju kaznenih djela na štetu malodobnog učenika".

 

Majka je poslala podnesak 8. studenoga 2023. inspekciji Ministarstva obrazovanja koja ga je proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu (ODO) i o tome obavijestila podnositeljicu 29. studenoga.

 

Novinari su s njom sjeli i uživo popričali jer je htjela istupiti u javnost o onome što je navela u podnesku nadležnim službama. Uz to, nastavnik protiv kojeg je podnesena prijava je naveden i kao nastavnik istog predmeta u još jednoj osmoljetki (identitet poznat redakciji, op.a.).

 

- Dostavljamo Vam u nadležnost podnesak u kojem se podnositelj pritužuje na počinjenje kaznenih djela – spolno uznemiravanje učenika, zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava i drugo – navodi Prosvjetna inspekcija u dopisu ODO-u, upućenom 8. studenoga, koja je o tome obavijestila i majku učenice.

 

Sagovornica ovog portala je s još jednim roditeljem (podaci poznati redakciji, op.a.) učenice iz istog razreda podnijela prijavu radi "počinjenja kaznenih djela protiv braka i djece – povreda djetetovih prava, grubo kršenja prava djece", a koji su "počinjeni u duljem vremenskom periodu na štetu djece".

 

Za spomenuta kaznena djela je, prema zakonu, predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina. Majci to nije prva prijava prema predmetnom nastavniku, stoji u prijavi.

 

- U prvim tjednima škole je kći došla kući uplakana, čitava se tresla od straha i rekla da, zajedno sa svoje dvije prijateljice sjedi u zadnjim klupama u učionici na nastavnom satu. Nastavnik tijekom održavanja nastave prilazi njima u zadnjim klupama te im se približava, dira ih po tijelu te se svojim tijelom naslanja na njih.

 

Približi joj se s leđa dok sjedi u školskoj klupi i nasloni se svojim prsima na njezina leđa pa je počinje maziti. Njezinoj prijateljici uvlači ruke u grudi, a drugu uznemirava tako što ju grli i štipa po tijelu – naveli su roditelji dviju učenica u svojoj prijavi.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook