Najavljena i dodjela odlikovanja

Danas obilježavanje 'dana RS' kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim

Hronika09.01.24, 07:51h

Danas obilježavanje 'dana RS' kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim
Kao i prethodnih godina, brojne su reakcije međunarodnih organizacija, udruženja žrtava, stranaka i akademske zajednice, koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan

 

 

Danas se u Banjaluci i drugim gradovima Republike Srpske obilježava 9. januar kao "dan Republike Srpske" kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.


Centralna proslava povodom dana Republike Srpske biće u Banjaluci, kada će, kako je najavljeno, najzaslužnijim institucijama i pojedincima biti dodijeljena odlikovanja, svečanim defileom, te koncertima, predstavama i drugim sadržajima.
 

Kao i prethodnih godina, brojne su reakcije međunarodnih organizacija, udruženja žrtava, stranaka i akademske zajednice, koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

 

“Proslava 9. januara kao “dana Republike Srpske” jasan je i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine”, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.
 

Christian Schmidt je upozorio da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook