Novo podrivanje države BiH

Vlast Republike Srpske završila sastanak: Dogovoreno usvajanje izbornog zakona

Front08.01.24, 15:31h

Vlast Republike Srpske završila sastanak: Dogovoreno usvajanje izbornog zakona
Mi smo se sastali da poručimo da želimo da imamo moderan izborni zakon, da ne želimo nikakvo nametanje izbornog zakona bilo legalnog ili nelegalnog visokog predstavnika, rekao je lider DNS-a, Nenad Nešić

 

 

Stranke koje čine vlast u Republici Srpskoj održale su sastanak na kojem je bilo razmatrano usvajanje entitetskog izbornog zakona. 

 

Prije nekoliko dana vlast u RS-u je kazala da želi svoj izborni zakon, te da ne žele izbornu komisiju za organizaciju lokalnih i entitetskih izbora, iako su upozoreni da je to podrivanje države. 

 

Nakon održanog sastanka oglasili su se predstavnici stranaka. Predsjednik NSRS i lider stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić je kazao da je će radna verzija Izbornog zakona RS ići na analizu kod svih političkih partija, ističući kako je ustavni osnov neosporan i kako je sadržan u Ustavu RS i Ustavu BiH. 

 

- Onaj koji je danas došao da razgovara o izbornom zakonu je onaj koji je na temelju poštovanja insitucija RS, zakona i Ustava, a onaj koji nije došao je na poziciji Schmidt - rekao je Stevandić, naglasivši da će, ukoliko se zakon usvoji u adekvatnom roku, lokalni izbori u oktobru ove godine u RS biti održani po Izbornom zakonu RS. 

 

Predsjednik Vlade RS i potpretsjednik SNSD-a Radovan Višković smatra da postojeći ustav dozvoljava entitetima da urede izborni proces na svojoj teritoriji.

 

- Prije svega izbor za predsjednika i potpredsjednike RS za NSRS načelnike, gradonačelnike i odbornike. Za sve ono što nije sa zajedničkog nivoa - rekao je Višković, dodavši da na CIK-u ostaje uredi izbore za Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. 
 

Medijima se obratio i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.
 

- Mi smo se sastali da poručimo da želimo da imamo moderan izborni zakon, da ne želimo nikakvo nametanje izbornog zakona bilo legalnog ili nelegalnog visokog predstavnika - rekao je lider DNS-a, Nenad Nešić.
 

Ministar sigurnosti BiH se osvrnuo i na verbalni sukob koji je na početku sastanka imao sa predsjednikom NSRS. Istakao je kako je samo za poštovanje zakona te kako po zakonu Narodni front Jelene Trivić je vanparlamentarna stranka, a poslanici koji djeluju u okviru te stranke samostalni poslanici. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook