Amerika

Oslobođeni nakon što su 40 godina nevini proveli u zatvoru

Hronika08.01.24, 09:48h

Oslobođeni nakon što su 40 godina nevini proveli u zatvoru
Oslobađajuća presuda jedina je moguća. Nažalost, trebalo je proći 40 godina da dođe ovaj dan, kazao je sudac Devor

 

 

Dvojica muškaraca iz kanadske pokrajine New Brunswick puštena su na slobodu nakon što su nevino odslužili gotovo 40 godina zatvora zbog ubojstva kojeg nisu počinili.

 

Robert Mailman (76) i Walter Gillespie (81) “nevini su u očima zakona” u slučaju smrti Georgea Gilmana Lymana u St. Johnu, New Brunswick, rekla je glavna sutkinja Tracy Devore.

 

Dvojica muškaraca osuđena su na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja u trajanju od najmanje 18 godina, a presudu iz 1984. prošli je mjesec poništio ministar pravosuđa Arif Virani, prenosi Fenix magazin.

 

Oslobađajuća presuda jedina je moguća. Nažalost, trebalo je proći 40 godina da dođe ovaj dan, kazao je sudac Devor.

 

Dvojicu muškaraca zastupala je Innocence Canada, organizacija koja se bori protiv pogrešnih osuda.

 

- Pravosudni sustav New Brunswicka iznevjerio je ove ljude. Ovo se mora smatrati odgovornim kada se dogodi takva nepravda - rekao je odvjetnik Innocence Canada James Lockyer.

 

Lockyer je rekao da policija St. John’sa i Crown-a nije pružila informacije koje bi na vrijeme zaustavile kazneni progon.

 

- 40 godina ti su ljudi govorili da su nevini. Dan kada su oslobođeni bio je veliki dan u njihovim životima. Radio sam na njihovom slučaju šest godina i nikada nisu posustali u svojoj odlučnosti da ponište svoje pogrešne osude. Konačno, pokazalo se da je tako - dodao je odvjetnik.

 

Mailman je pušten nakon 18 godina, a Gillespie nakon 21 godine, obojica na uvjetnu slobodu, uz stroge uvjete koji bi ih mogli vratiti u zatvor ako ih prekrše. Odvjetnik je rekao da je Mailmanu u studenom dijagnosticiran terminalni rak i da mu je preostalo još oko tri mjeseca života.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook