FUP IH RAZOTKRIO

Booking prevara u BiH: Zahirović nije ni prvi ni jedini... Ovo su strani državljani koji su varali građane za smještaj!

Biznis Klub07.01.24, 09:44h

Booking prevara u BiH: Zahirović nije ni prvi ni jedini... Ovo su strani državljani koji su varali građane za smještaj!
Federalna uprava policije lani je podnijela izvještaj protiv dva strana državljanina zbog prevare na Bookingu. Prevareno je na desetine bh. građana

 

 


Nakon što je juče objavljeno da je državljane Srbije za smještaj u Sarajevu prevario izvjesni Ismet Zahirović, što potvrđuju bankovni računi i uplatnice, a koji je koristio lažno ime David Perić, Avaz otkriva šta se dešavalo prošle godine.


Naime, Federalna uprava policije lani je podnijela izvještaj protiv dva strana državljanina zbog prevare na Bookingu. Prevareno je na desetine bh. građana.


Lice E.H. u decembru mjesecu 2022. godine, koristeći bankovnu karticu posredstvom web platforme www.booking.com, izvršio rezervaciju smještaja/apartmana pod nazivom oglasa: "Super Urban Home", a potom sa iste bankovne kartice, slijedeći upute NN lica, izvršio i plaćanje usluga smještaja u novčanom iznosu od 162,00 eura, u protuvrijednosti u KM 317,00., a za koje plaćanje i oglas je kasnije utvrdio da je nepostojeća usluga.


U toku sprovođenja istražnih radnji identifikovani su tragovi mogućeg postojanja predmetnog oglasa na platformi "Booking.com", a koji oglas prikazuje iznajmljivanje smještaja u ulici Kranjčevićeva broj: 35, Sarajevo, sa fotografijama.


Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije poduzeli su mjere i radnje iz svoje nadležnosti i riješili ovaj slučaj na način da su podnijeli Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv dva lica i to: Yevhen Hubrii (1979.) nastanjen u Republici Poljskoj (državljanin Ukrajine) i Hiu Zhang (1991. godine) nastanjen u NR Kina (državljanin NR Kine) - navodi se u saopćenju FUP-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook