VIDEO/ KATASTROFA

Horor usred leta: Novom Boeingu MAX 737 otpao dio trupa... 'Tamo je sjedio dječak, majka ga držala da ne odleti!'

Hronika06.01.24, 19:33h

Horor usred leta: Novom Boeingu MAX 737 otpao dio trupa... 'Tamo je sjedio dječak, majka ga držala da ne odleti!'
Svjedočanstva pitnika na ovom letu su zastrašujuća, kao i iskustvo

 

 

 

Alaska Airlines privremeno će prizemljiti flotu od 65 zrakoplova Boeing 737 MAX 9 nakon što je avion pun putnika u petak morao hitno sletjeti jer je eksplodirao panel u kabini - izjavio je izvršni direktor kompanije Ben Minicucci.


Avion se vratio nekoliko minuta nakon što je krenuo na let za Kaliforniju nakon što je u petak otpao vanjski dio, uključujući prozor. Kako javlja BBC, doslovno je ostao bez dijela trupa.


Minicucci je saopćio da će zrakoplov biti vraćen u promet tek nakon održavanja i sigurnosnih inspekcija, a očekuje da će one biti dovršene u "idućih nekoliko dana". 


Ova aviokompanija je objavila da će privremeno prizemljiti svih 65 svojih zrakoplova 737 MAX 9 radi provođenja inspekcije.


Let 1282 Alaska Airlinesa, koji je poletio iz Portlanda u Ontariju za Kaliforniju, imao je incident ubrzo nakon polijetanja u 17:06 po pacifičkom vremenu i sigurno sletio natrag u Portland u 17:26 sa 171 putnikom i šest članova posade, pokazuju podaci aviokompanije i web stranice Flightradar24.


Čini se da fotografije aviona pokazuju da se panel koji se može koristiti kao stražnji izlaz u kabini odvojio od aviona, rekli su Flightradar24 i sigurnosni analitičari. Na društvenim mrežama pojavile su se snimci na kojima na avionu nedostaju prozor i dio bočne pregrade. Bile su spuštene maske za kisik.


- Iako se ovo događa rijetko, naša posada bila je obučena i pripremljena za sigurno upravljanje situacijom - objavila je Alaska Airlines.


Nacionalni odbor za sigurnost prometa rekao je da istražuje incident pada pritiska. Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) objavila je da je posada prijavila problem sa pristiskom i da će to istražiti.

 

Svjedočanstva pitnika na ovom letu su zastrašujuća, kao i iskustvo.


- Začuo se jako glasan prasak iz smjera zadnjeg dijela aviona, buka... I sve su maske za zrak pale - rekao je Evan Smith, jedan od 171 putnika u avionu. 


- Rekli su da je u tom redu bio dječak kojemu je majica isisana iz aviona, a majka ga je držala da i on ne ode s njom - dodao je.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Screenshot)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook