BUDUĆNOST UNIŠTENOG TERITORIJA

Prvi put iznesen plan za 'dan poslije': Ni Hamas ni Izrael neće vladati Gazom nakon rata, nego...

Front05.01.24, 08:01h

Prvi put iznesen plan za 'dan poslije': Ni Hamas ni Izrael neće vladati Gazom nakon rata, nego...
Plan za "dan poslije" rata je u četvrtak navečer, uoči putovanja u regiju, otkrio američki državni sekretar Antony Blinken, koji se vraća na Bliski istok po četvrti put od napada Hamasa 7. oktobra

 

 


Izraelski ministar odbrane iznio je po prvi put preliminarne planove za poslijeratnu upravu Gaze, rekavši da ni Izrael ni Hamas neće vladati palestinskom teritorijom nakon što se neprijateljstva tamo završe.


Plan za "dan poslije" rata je u četvrtak navečer, uoči putovanja u regiju, otkrio američki državni sekretar Antony Blinken, koji se vraća na Bliski istok po četvrti put od napada Hamasa 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi.


Pitanja o budućnosti teritorije bila su pred mnogima jer se sve više poziva na prekid vatre, sa sve većim brojem smrtnih slučajeva i upozorenjem UN-a na humanitarnu krizu koja je ostavila stotine hiljada raseljenih i suočenih sa glađu i bolestima.


Nacrt poslijeratnog plana od strane ministra odbrane Yoava Gallanta, koji je podijelio s novinarima prije njegovog podnošenja ratnom kabinetu zemlje, kaže: „Hamas neće vladati Gazom, (i) Izrael neće upravljati civilima u Gazi."


"Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će biti nadležna palestinska tijela, uz uvjet da neće biti neprijateljskih akcija ili prijetnji Državi Izrael", dodaje se.


Prema planu, koji još nije usvojen, izraelski rat na toj teritoriji će se nastaviti sve dok ne osigura povratak talaca uzetih 7. oktobra i demontira Hamasove "vojne i upravljačke sposobnosti".


Nakon toga, navodi se u nacrtu, počet će nova faza tokom koje će lokalna palestinska tijela preuzeti upravljanje teritorijom.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook