ne mijenja ploču

U novu godinu s novim/starim ucjenama: Dodik sprječava imenovanje sudija Ustavnog suda BiH

Front03.01.24, 13:29h

U novu godinu s novim/starim ucjenama: Dodik sprječava imenovanje sudija Ustavnog suda BiH
Istakao je da je Republika Srpska jasno rekla da dvojica sudija iz RS-a neće biti izabrana dok se ne reguliše novi sastav Ustavnog suda

 

 


Predsjednik RS-a Milorad Dodik oglasio se putem svog bloga, u osvrtu na Ustavni sud BiH. Tom prilikom je priznao da je RS kriva za trenutnu situaciju u Ustavnom sudu BiH, jer ne želi da imenuje članove najviše pravosudne institucije u našoj zemlji.


- Predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik kaže da je RS jasno rekla da ne vjeruje Ustavnom sudu BiH koji je vođen nastojanjima pojedinih zapadnih zemalja i muslimanskih političara uradio sve da uruši Dayton, a tu instituciju pretvori u dekadentnu i neustavnu, koja sve što je radila je radila na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske.


– Odlazak stranih sudija i poništavanje svih nesutavnih odluka, uslov je RS-a, koja do tada neće birati sudije. Republika Srpska ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj mjeri uvjerena da je moguća pravičnost u pogledu djelovanja ovog suda, rekao je Dodik.


Nažalost, kaže Dodik, posljednjih godina to nije slučaj.


– Zato mi ne možemo da vjerujemo toj instituciji. Sudije Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni dio zaštite Ustava, ne samo Srba i Republike Srpske, već i ustavnih vrijednosti. To su zloupotrijebili do te mjere da je sve postalo besmisleno, rekao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom.


Istakao je da je Republika Srpska jasno rekla da dvojica sudija iz RS-a neće biti izabrana dok se ne reguliše novi sastav Ustavnog suda, te mu se oduzmu sve neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio, navodi se u Dodikovom blogu, a prenosi Oslobođenje.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook