što bi rekli, para na paru...

Ultrabogati sad su još bogatiji: Pogledajte listu svjetskih top 10 milijardera po uvećanju imetka u 2023.

Biznis Klub02.01.24, 15:33h

Ultrabogati sad su još bogatiji: Pogledajte listu svjetskih top 10 milijardera po uvećanju imetka  u 2023.
Naravno, neki milijarderi imali su više sreće od drugih. Desetorica najsretnijih ove godine su svojoj imovini do 15. decembra ukupno dodali 490 milijardi dolara

 

 


Mnogi ultrabogati ove godine postali su još ultrabogatiji. Berze širom svijeta bilježe rast cijena akcija, a više od polovine od 2.568 milijardera u svijetu zbog toga je danas bogatije nego što su bili 1. januara – neki od njih zaradili su milijarde, neki desetine milijardi, a jedan sretnik više od 100 milijardi dolara.


Naravno, neki milijarderi imali su više sreće od drugih. Desetorica najsretnijih ove godine su svojoj imovini do 15. decembra ukupno dodali 490 milijardi dolara, procenjuje Forbes.


Sedam od njih dolaze iz sektora tehnologije, ali niko se ove godine nije obogatio kao Elon Musk (kojeg Forbes smiješta u kategoriju automobilske industrije, budući da većina njegovog bogatstva dolazi od Tesle)


1. Elon Musk


Musk je prvu godinu na čelu Twittera, koji je u julu preimenovao u X, proveo uglavnom srozavajući vrijednost svoje investicije sa svakom sljedećom kontroverznom objavom na platformi. Ipak, Musk je uspio da se obogati više od bilo koje druge osobe na svijetu, ponajviše zahvaljujući svojim drugim kompanijama. Akcije njegove kompanije za proizvodnju električnih automobila, Tesla, koja je prošlog mjeseca krenula s isporukom dugoočekivanog Cyber kamioneta, skočile su za više od 100 posto. Njegova kompanija SpaceX izvela je više od 90 uspješnih lansiranja ove godine, a njena vrijednost zbog toga je porasla na 150 milijardi dolara. Priča se da je kompanija trenutno u procesu prodaje akcija pod procjenom vrijednosti od 180 milijardi dolara.


Ostatak liste najvećih svjetskih bogataša koji dolaze iza Elona Muska, pogledajte OVDJE!


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook