Političke turbulencije

Naša stranka nije podržala Tanovićev budžet, kažu da zbog njegove nesposobnosti općina Novo Sarajevo nazaduje

Front28.12.23, 16:53h

Naša stranka nije podržala Tanovićev budžet, kažu da zbog njegove nesposobnosti općina Novo Sarajevo nazaduje
Budžet su podržali SDA, SPD, NES, DF i nezavisni vijećnici Srdić, Halać, Selimanović, Hadžimahmutović, Bejić i Šahat

 

 

Danas se na sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo našao Prijedlog Budžeta Općine Novo Sarajevo za 2024. godinu koji nije podržala Naša stranka. Poručuju da nisu zadovoljni radom načelnika Hasana Tanovića, kao i da je ovo najgori Budžet koji predlaže ovaj načelnik.

 

Najviše zamjeraju što su u kreiranju Budžeta izbjegnuti građani: „Javna rasprava je provedena forme radi, a većina stvari koje su građani i građanke tražili nije uvrštena u prijedlog Budžeta. Za mjesec dana, koliko je prošlo od nacrta do prijedloga, stvorilo se skoro 13 miliona KM, odnosno skoro jedna trećina budžeta je bila prikrivena. Nejasni su nam iznosi na nekim stavkama kao što su nabavku auta za Civilnu zaštitu u iznosu 200.000 KM. Koji je to automobil? Jedan od najboljih terenaca na svijetu košta duplo manje.“

 

Također, smatraju, da je ovaj budžet više socijalni nego razvojni:

 

- Fokus ovog Budžeta su socijalna davanja i stipendije, što načelnik koristi kao priliku da bude Djed Mraz, dok građenja uopšte nema. Ako ima gradnje na prostoru naše općine, tu gradnju preuzmu drugi. Dobar primjer su vrtići Kolibri i Narcis. Kada je Naša stranka bila vlast u Novom Sarajevu, dogovorili smo stotine hiljada za vrtić Kolibri i Narcis. Taj novac je sada značajno umanjen, a ove projekte su preuzeli drugi. Ukinuta su i predložena sredstva od 25.000KM za izgradnju ograde oko dječjih igrališta. Klub Naše stranke je tražio milion KM za obnovu fasada u Novom Sarajevu, toga u Budžetu nema. Ranije je Općina Novo Sarajevo pomagala građanima pri obnovi fasada, to više izgleda ne može - navode iz Naše stranke.

 

Brojnim vrijednim projektima su smanjena ili ukinuta sredstva, a u Našoj stranci kao primjer navode projekt koji se provodi uz saradnju sa KJU Porodično savjetovalište : "Priprema za partnerstvo", što predstavlja pomoć mladim partnerima da zasnuju kvalitetnu i uspješnu bračnu zajednicu. Za taj projekt bilo je predviđeno 5.000, a sad je smanjeno na 500 KM.

 

Budžet su podržali SDA, SPD, NES, DF i nezavisni vijećnici Srdić, Halać, Selimanović, Hadžimahmutović, Bejić i Šahat.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook