Zabrinjavajuće

Municija na zalihama stara više od 30 godina, nije sigurna za skladištenje...

Front25.12.23, 07:55h

Municija na zalihama stara više od 30 godina, nije sigurna za skladištenje...
U obrazloženju je navedeno da je održavanje postojećeg komunikacijsko-informacionog sistema MO i OS BiH izuzetno otežano iz razloga što je oprema tehnološki zastarjela ili sa isteklim tehničkim i vremenskim resursima

 

 

Ministarstvo odbrane (MO) Bosne i Hercegovine tražit će saglasnost od Vijeća ministara BiH da u narednih 10 godina u opremanje, modernizaciju i unapređenje rada Oružanih snaga (OS) i Ministarstva odbrane BiH bude uloženo najmanje 574 miliona KM, saznaje Raport.

 

Među razlozima zbog kojih su neophodna ulaganja u Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH ističe se i to što buduća organizacija OS BiH, predviđena Pregledom odbrane, jasno naglašava prioritet u opremanju savremenom opremom u skladu sa NATO standardima, ali i zbog rizika koje nose sadašnja oprema i sredstva po borbenu gotovost OSBiH.

 

Odluke o projektima kojima je planirano opremanje OSBiH već su poslate prema Ministarstvu finansija i trezora, te Uredu za zakonodavstvo, a sudeći prema obrazloženjima za pojedinačne projekte, Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage što hitnije trebaju nabavku novih sredstava, te oružja i municije.

 

Prema odluci Ministarstva odbrane BiH za zanavljanje i modernizaciju postojećih te uspostavu novih sistema komande, kontrole, komunikacija i kompjutera (servisa K4) u periodu od naredne do 2032. godine potrebno je uložiti oko 375,5 miliona KM.

 

U obrazloženju je navedeno da je održavanje postojećeg komunikacijsko-informacionog sistema MO i OS BiH izuzetno otežano iz razloga što je oprema tehnološki zastarjela ili sa isteklim tehničkim i vremenskim resursima.

 

Taj sistem, kako se navodi, čak nije ni zaštićen, izuzev Ipseca primjenjenog u Prostornoj mreži MO i OS BiH i kriptozaštitu na doniranoj radio komunikacijskoj opremi.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook