Izbori u Srbiji

Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa: Put glasača iz BiH u Beograd

Front22.12.23, 19:20h

Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa: Put glasača iz BiH u Beograd
Autobusi su osim iz Rudog, odvezli glasače i iz Foče, Višegrada, Istočnog Goražda i Čajniča, rekao je za RSE jedan od prijevoznika koji je vozio na glasanje

 

 

Operacija kičme ’99. godine u Beogradu i kratki posjet tokom 2022. su ono što vezuje čovjeka rođenog u Rudom na istoku Bosne i Hercegovine s glavnim gradom Srbije, piše RSE.

 

U njegovom slučaju sasvim dovoljno da u centru Beograda glasa na izborima održanim 17. decembra, kada su građani Srbije birali lokalnu vlast u Beogradu, Skupštinu Srbije i pokrajinsku vladu.

 

- Ja njima kažem na dan izbora - nemoj da me ko ostavi ovdje. To je sad metropola, drugačije, u poređenju s onim tad kad sam ja duže boravio - kaže ovaj zaposlenik javne ustanove u Rudom, koja se financira budžetskim sredstvima bh. entiteta Republika Srpska (RS). Kaže i da je na izborima u Srbiji glasao za Srpsku naprednu stranku (SNS).

 

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) je govorio skoro pola sata, kaže, "živu istinu" o detaljima glasanja u Beogradu, gdje je iz nekoliko gradova RS-a otišlo najmanje pet autobusa u Štark arenu na dan izbora, gdje su ih fotografirali novinari RSE.

 

Autobusi su osim iz Rudog, odvezli glasače i iz Foče, Višegrada, Istočnog Goražda i Čajniča, rekao je za RSE jedan od prijevoznika koji je vozio na glasanje.

 

Sugovornik RSE, javni službenik u Rudom koji nije želio da bude objavljeno njegovo ime i prezime, ispričao je da srpsku ličnu kartu s mjestom prebivališta u Beogradu ima već godinu i pol.

 

Kaže da ima i bh. ličnu kartu s prebivalištem u Rudom, iako zakoni Srbije i BiH ne predviđaju mogućnost da dvojni državljani BiH i Srbije imaju dva prebivališta.

 

Kaže da je dobio tako što su "došli neki ljudi u Rudo i donijeli dokumente".

 

- Mi smo papire popunili. Onda smo poslije otišli u Beograd, popunili još neke papire i prijavili se. E sad, to je jedina mućka, ali nije ni to mućka, jer to je tako ostavljena mogućnost, da se prijavimo na neku adresu - objašnjava proceduru kojom je došao do lične karte.

 

Ostatak teksta i fotografije možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm; Foto: RSE)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook