donesena presuda

59 godina robije za zločine i ubistva 150 bošnjačkih civila u prijedorskom selu Zecovi

Hronika22.12.23, 15:44h

59 godina robije za zločine i ubistva 150 bošnjačkih civila u prijedorskom selu Zecovi
U istom predmetu, Radovan Četić, Željko Grbić, Boško Grujičić, Rade Grujičić, Uroš Grujičić i Rajko Gnjatović su oslobođeni krivice

 

 

 

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Ilija Zorić osuđen na 20 godina, Dušan Milunić na 12 godina, Zoran Stojnić na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina i Ljubiša Četić na pet godina zatvora.


Njih petorica su osuđeni za zločin protiv čovječnosti koji uključuju progone civila bošnjačke nacionalnosti, ubistva, mučenja, silovanje, zatvaranja u logore u selu Zecovi kod Prijedora tokom 1992. godine.


U istom predmetu, Radovan Četić, Željko Grbić, Boško Grujičić, Rade Grujičić, Uroš Grujičić i Rajko Gnjatović su oslobođeni krivice.


Svih 11 je oslobođeno za udruženi zločinački poduhvat, a nijedan od njih se nije pojavio na izricanju presude, prenosi RSE.


Sud je, kako javlja Detektor, a prenosi Oslobođenje, odredio pritvor prvostepeno osuđenima, osim Četiću, kojem su određene mjere zabrane.


Inače, radi se o prvostepenoj presudi, na koju postoji mogućnost žalbe u roku od 15 dana.


U Zecovima su tokom jula 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i Kriznog štaba ubili više od 150 Bošnjaka.


Naime, prema ranije objavljenoj optužnici, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti – u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona. U optužnici se navodi i to da su mještani Zecova vođeni u logore Keraterm, Omarska i Trnopolje.


Još se traga za 30 ubijenih u ovom selu.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook