UDRUŽIVANJE

Sprema se velika akvizicija: Međunarodni gigant preuzima uspješnu bh. IT kompaniju

Biznis Klub22.12.23, 09:42h

Sprema se velika akvizicija: Međunarodni gigant preuzima uspješnu bh. IT kompaniju
Ova bh. kompanija je prošle godine ostvarila prihode od oko 7,6 miliona KM, te neto dobit od oko 4,7 miliona KM...

 

 

Velika međunarodna korporacija ASEE grupa saopštila je da preuzima većinski udio u bh. IT kompaniji DWELT koja je, kako tvrde, vodeća regionalna softverska kompanija, specijalizovana za utility sektor.


Udruživanje ove dvije kompanije, kako ističu u objavi, prekretnica je u evoluciji pružanja usluga billing-a i usluga finansijskih tehnologija, kako u jugoistočnoj Evropi, tako i u regionu.


DWELT je kompanija koju je u Banjaluci osnovao Stefan Krneta. Prema podacima BiznisInfo.ba, DWELT je prošle godine imao prihode od oko 7,6 miliona KM, te neto dobit od oko 4,7 miliona KM.


O DWELT-u:


DWELT je najbrže rastuća kompanija u BiH koja razvija i unaprijeđuje svoj jedinstven tehnološki proizvod, softversku platformu za energetski sektor. Njihov proizvod, Platform X je fleksibilan i agilan operativni sistem za utility sektor, karakterisan modernom tehnologijom. Ova inovativna platforma pokreće digitalnu transformaciju cjelokupnog energetskog sektora, osnažujući organizacije da se kreću ka modernizaciji.


O ASEE grupi:


ASEE grupa je jedna od najvećih IT kompanija u sferi proizvodnje i implementacije vlastitih softverskih rješenja i usluga u regionu jugoistočne Evrope, Turske, Španije, Portugala, Andore, Kolumbije, Perua, Dominikanske Republike, Slovačke i Češke Republike.


Kompanija nudi IKT rješenja za različite industrijske vertikale uključujući finansijski sektor, sektor plaćanja, javnu upravu i telekomunikacije. Proizvode i usluge u okviru sektora plaćanja klijentima nude pod imenom Payten. Od oktobra 2009. godine, dionice Asseco South Eastern Europe su izlistane na Varšavskoj berzi. ASEE grupa zapošljava više od 3.800 ljudi u 23 zemlje.


ASEE je dio Asseco grupe, jedne od top 10 softverskih vendora u Europi, koji nude sveobuhvatna, vlastita IT rješenja za sve sektore privrede. Vlastita rješenja čine više od polovine ukupnih prihoda od prodaje Asseco grupe. Posluje u većini evropskih zemalja, Izraelu, SAD-u, Africi, Japanu i Kanadi. Kompanije Asseco grupe su izlistane na Varšavskoj berzi, TelAvivskoj berzi i američkim NASDAQ Global Markets.


Šta su kazali o akviziciji


Udruživanjem snaga, znanja, tehnologija, i nastavkom već započetih projekata, obje kompanije će efikasnije nastaviti sa konsolidovanjem proizvodnog portfolija za svoje kupce, ali i pozicionirati grupu kao lidera na regionalnom tržištu.


Akvizicijom, ASEE jača svoj portfolio u utility sektoru, telekomunikacijama kao i industrijama vezanim za billing. Ovaj potez u skladu je sa strategijom grupacije o širenju poslovanja i jasnim ciljem – svojim kupcima kontinuirano nuditi najnaprednije proizvode i usluge.


– Stefan i njegov tim dijele istu viziju o tome kako unaprijediti digitalnu transformaciju energetskog sektora u regionu. Njihovo odlično poznavanje najnovijih tehnoloških trendova i razumijevanje utility biznisa rezultiraće u kreiranju raznolikog i naprednog portfolija za billing, smart metering i usluge finansijskih tehnologija u grupi. Pod jednim okriljem, bićemo fokusirani na globalno širenje softverskih rješenja za utility sektor, šireći svoje usluge i klijentelu u različitim industrijama – rekao je Piotr Jeleński, ASEE CEO.


– Kao dio ASEE grupe, DWELT proizvodi dobijaju direktan pristup tržištu u 23 zemlje širom svijeta. Od inicijalne ideje, do ulaska u sastav jedne od najvećih softverskih firmi stigli smo za manje od 9 godina. Cilj nam je, da za narednih pet, zajedno sa našim partnerima, DWELT pozicioniramo kao globalno prepoznatu firmu za softver u utility oblasti – rekao je Stefan Krneta, osnivač i direktor kompanije DWELT.


(DEPO PORTAL/ad/Foto:Ilustracija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook