POGLED IZ SUSJEDSTVA/ MAZOHIZAM

Sada je jasno, za Srbiju više nema šanse! Vučić je Šešelj i Milošević u jednom, a znakovito je i ko je sinoć stajao uz njega!

Front18.12.23, 21:04h

Sada je jasno, za Srbiju više nema šanse! Vučić je Šešelj i Milošević u jednom, a znakovito je i ko je sinoć stajao uz njega!
Može maltretirati Srbiju, oni mu to mazohistički dopuštaju, a još gore će uznemiravati regiju...

 

 

Izvor: Jutarnji.hr.
Piše: Vlado Vurušić


Ono što je konstatirano odmah nakon objavljene očekivane uvjerljive pobjede Aleksandra Vučića na izborima, potvrdilo se - u Srbiji ništa novo, ništa se neće promijeniti u njezinoj politici, ali definitivno je završena i zaobljena "putinizacija" ili "orbanizacija" Srbije.


Ove izbore dobio je Aleksandar Vučić, a ne njegova stranka, kojoj formalno više nije na čelu, ili bilo kakav stranački program. Ne, samo on, svojom patničkom, populističkom i paralažnom retorikom. Nakon ovih izbora on je neupitni vožd Srbije, po principu "država to sam ja", i svi ostali, ma koliko mu bili bliski, moraju biti tiši od vode i niži od trave.

 

Vučić sebe doživljava i predstavlja kao "mučenika" s najvećom nacionalnom misijom, a ustvari nije ništa drugo nego Domanovićev slijepac. Dok Srbi to shvate, može biti kasno, a i prouzročit će puno štete i njima i okruženju

 

Na izborima je trijumfirala konzervativna i antieuropska desnica. Srbija je završila glavnu Vučićevu etapu - ona je putinovska Rusija i orbanovska Mađarska, a oni su mu i prvi čestitali. Njegovi najbolji prijatelji neokonzervativni su autokrati, profašističke verzije 21. stoljeća - Vladimir Putin i Viktor Orbán.


Vučić sebe doživljava i predstavlja kao "mučenika" s najvećom nacionalnom misijom, a ustvari nije ništa drugo nego Domanovićev slijepac. Dok Srbi to shvate, može biti kasno, a i prouzročit će puno štete i njima i okruženju.


Obuhvatio desnicu


Vučić je titrao i obuhvatio sve desne sentimente najvećeg dijela Srba koji se, htjeli to oni priznati ili ne, nadaju ruskoj pobjedi u Ukrajini, koja bi im, uvjereni su, omogućila "osvetu" i revanš za poraze u ratovima 90-ih. Vučić je jednostavno apsorbirao sve te brojne opskurne nacionalističko-konzervativne desne stranke jer čemu one kada je Vučić - ti i to! Vučić je sada još više desno i konačno nema bizarne opcije poput "Milice Zavetnice" ili "Boška Dveri" da s njima maše pred Bruxellesom ili maže oči vlastitoj javnosti, kao lažnom opasnošću. Osim toga, progutao je i Dačića i njegov promiloševićevski SPS sa svom njegovom velikosrpskom politikom i reminiscencijom.

 

Dakle, nema više iluzija, ako ih je ikada i bilo, prema Vučiću i njegovoj politici. Ne može se govoriti ni da je Srbija "duboko podijeljeno društvo", čime se žele utješiti ostaci tamošnjih građansko-liberalnih opcija


To je možda dobro, sada je konačno definirano - Vučić je "i Zavetnik i Dveri i Šešelj i Milošević". On je sve to. Ostaje mu, za bruxelleske naivce, samo bizarni kontroverzni epidemiolog Branimir Nestorović, koji je ismijavao pandemiju korone kao nekakvo strašilo, a s njim u stranci je i Dragan Stanojević, koji u Srbiji vodi podružnicu proputinovske organizacije Druga Ukrajina na čijem je čelu Putinov kum Viktor Medvedčuk kojeg Kremlj želi instalirati za novog proruskog vladara Ukrajine ako ikada pobijede u tom ratu.

 

Dakle, nema više iluzija, ako ih je ikada i bilo, prema Vučiću i njegovoj politici. Ne može se govoriti ni da je Srbija "duboko podijeljeno društvo", čime se žele utješiti ostaci tamošnjih građansko-liberalnih opcija.

 

Da tako jest, rezultat bi bio tijesan ili makar neizvjestan. Doduše, treba imati u vidu da su dobar dio srpskog društva zahvatili apatija i očaj, ali to se trenutačno ne može i tko zna kada će se pretvoriti u neku smislenu političku snagu sposobnu da pokrene promjene i skine Vučića. Dalek je put od Poljske. On je rigidni totalitaristički tip političara koji jest izglasan na izborima i nema ni ozbiljnu, ni hrabru, ni koherentnu konkurenciju ili alternativu na vidiku.

 

Vučić kontrolira Skupštinu, medije, riješio se Dačića koji je definitivno i konačno "pao", ali će i s tih nešto zastupnika biti na usluzi


Može maltretirati Srbiju, a oni mu to mazohistički dopuštaju, a još gore će uznemiravati regiju jer mu se to tolerira. Konačno, podsjetimo da su uz njega u izbornoj noći bili i "secesionistički" šef Republike Srpske Milorad Dodik te predsjednik Skupštine Crne Gore, četnički vojvoda i otvoreno antieuropski političar Andrija Mandić, što je svakako znakovito. Osim njih, bio je i smijenjeni šef BIA-e Aleksandar Vulin. I on će biti potreban. Vučić kontrolira Skupštinu, medije, riješio se Dačića koji je definitivno i konačno "pao", ali će i s tih nešto zastupnika biti na usluzi.


Nastavak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook