Izbori u Srbiji

Vučićeva pobjeda je gotovo sigurna: 'Neko dobije sendvič, neko dozvolu za lokal'

Front17.12.23, 14:08h

Vučićeva pobjeda je gotovo sigurna: 'Neko dobije sendvič, neko dozvolu za lokal'
Rekao je i da se povlači s mjesta predsjednika ako opozicija pobijedi na izborima

 

Piše: Vedran Salvia
www.index.hr

 

Kaotično je u Srbiji uz parlamentarne i lokalne izbore koji će se u ovoj zemlji održati sutra. Birat će se i zastupnici u Skupštini Vojvodine te vijećnici u 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd.
 

Iako nije kandidat, srpski predsjednik Aleksandar Vučić najprepoznatljivije je lice i ovih izbora u Srbiji. On više nije član Srpske napredne stranke, ali "posudio" joj je ime i nositelj je liste SNS-a koja se zove: "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".


Iako bi mu utjecaj u ustavnom smislu trebao biti poput onog koji u Hrvatskoj ima Zoran Milanović, sve je pretvorio u svoj show, koji zapravo traje od 2012. godine. Rekao je i da se povlači s mjesta predsjednika ako oporba pobijedi na izborima.
 

"Ako lista SNS-a izgubi parlamentarne izbore, iduće godine bit će raspisani predsjednički izbori, kad nova vlast to bude htjela, u svibnju ili rujnu", rekao je Vučić u emisiji Ćirilica na provladinoj TV Happy.


Poručio je da neće "sudjelovati u vlasti bez legitimiteta", podsjetivši da je drugi predsjednički mandat dobio s oko 2.3 milijuna glasova.


Pamtimo i veliku aferu s intimnom fotografijom Dorđa Miketića iz koalicije Srbija protiv nasilja, koji je izjavio kako je s nepoznatog broja dobio intimnu fotografiju. Rekao je da je sve uslijedilo nakon što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao da "zna nešto" o njemu. Miketić je kazao i kako su mu prije godinu i pol iz kuće ukradeni računalo i hard diskovi.


Miketić je kazao kako poanta snimke nije zastrašiti samo njega nego je to i poruka svim protivnicima režima.
 

"Ako podignete glas, bavit ćemo se vašim privatnim životima, vašim prijateljima, ženama, djecom, zabavama na koje odlazite, stranicama koje posjećujete. Ne znam što više od toga može sugerirati u kakvoj se diktaturi nalazimo", riječi su Miketića.


Kažimo i da se Ivana Milosavljević, mlada novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, infiltrirala u call centar SNS-a te otkrila sumnjive i potencijalno nezakonite prakse koje upućuju na to da se call centar bavio kupovinom glasova za stranku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.


Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavio je na društvenim mrežama i snimke koje je beogradska studentica Milosavljević snimila dok je radila na priči o kupovini glasova za SNS preko call centra.
 

Kaotičnom dojmu pred izbore doprinose i standardni Vučićevi trash istupi. Ovog puta orijentirao se na TikTok pa tako objavljuje video iz Škode stare 17 godina, ali u kampanji koristi i svjetske face kojima je dao srpsku putovnicu ili neko priznanje pa je tako na red došao i Johnny Depp.
 

Toliko o samoj atmosferi u kojoj će Srbi birati novo političko vodstvo. Što se tiče osnove stvari, kažimo da se na izborima natječe ukupno 18 lista. Glavni oponenti širokoj koaliciji SNS-a, odnosno listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" jest još šira i ideološki šarolikija koalicija Srbija protiv nasilja.


Lista je to koja se svojim nazivom direktno naslanja na prosvjede koji su se u Srbiji održavali nekoliko mjeseci nakon masovnih ubojstava u svibnju, u kojima je stradalo 19 ljudi, uglavnom djece i mladih.


Tisuće ljudi okupile su se u utorak u središtu Beograda na završnom predizbornom skupu ove koalicije. "Za pet dana biramo hoće li ovo zlo vladati još četiri godine ili još samo nekoliko dana", poručila je pristašama nositeljica liste Marinika Tepić.
 

"Ili Srbija ili mafija, to je jedina parola. Nećemo da djeca danas uče iz knjige žalosti iz Ribnikara i da crnina bude narodna nošnja naših građana", rekao je Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, aludirajući na tragediju u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar i ubojstvo školskog zaštitara i devetero učenika.
 

Rezultati telefonske ankete na uzorku od 1000 sudionika, koju je proveo portal Nova srpska politička misao, pokazuju da SNS ima osjetnu prednost jer bi za listu Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane glasalo 39.8 posto birača, a za najjaču i najbrojniju oporbenu proeuropsku koaliciju Srbija protiv nasilja 25.6 posto.
 

Podaci CRTA-e govore drugačije. Prema njihovim podacima, Srbija protiv nasilja sada ima oko 40 posto, dok Vučićeva koalicija ima oko 49 posto potpore.


Osim parlamentarnih izbora, analitičari posebno podvlače važnost izbora za gradonačelnika Beograda. Ostavku na mjesto gradonačelnika Beograda dao je krajem rujna proslavljeni vaterpolist Aleksandar Šapić.


"Upravo sam podnio formalnu ostavku na mjesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi se počeli stvarati pravni uvjeti za održavanje izbora koji bi se, pored parlamentarnih i pokrajinskih, 17. prosinca održali i na nivou Beograda", rekao je Aleksandar Šapić još krajem rujna.


On u kampanji ponavlja gaf za gafom i smatra se kako bi ga ozbiljno mogao ugroziti Dobrica Veselinović s liste Srbija protiv nasilja.

 

Ostatak teksta pročitajte na portalu Index.hr.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook