Ministar vanjskih poslova

Konaković: 'Narkokarteli koje meni podmeću su ustvari bliski Osmanu Mehmedagiću i Bakiru Izetbegoviću...'

Front15.12.23, 15:41h

Konaković: 'Narkokarteli koje meni podmeću su ustvari bliski Osmanu Mehmedagiću i Bakiru Izetbegoviću...'
Zanimljivo je da je Vijeća ministara u kratkom roku 'isporučilo' još neke odluke kako bi se pokušala izdejstvovati pozitivna odluka, ali to nije uspjelo. Vijeće ministara je, podsjetimo, usvojilo odluku o potpisivanju sporazuma sa Frontexom i usvojilo Zakon o sprečavanju pranja novca

 

 

Vijeće Evropske unije jučer je donijelo odluku po kojoj se BiH stavlja na 'čekanje' do marta kada će se ponovo razmatrati moguće otvaranje pregovora o članstvu.

 

Za mnoge je takva odluka licemjerna s obzirom na to da su otvaranje pregovora dobile Ukrajina i Moldavija.

 

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković za Raport je kazao da je se radi o očekivanoj odluci, u kojoj svakako ima dvostrukih aršina.

 

- Ima tu dvostrukih aršina, ima i činjenica da su i Ukrajina i Moldavija ispunile neke svoje administrativne obaveze, usvojili su i isporučili neke zakone i uskladili se sa evropskim propisima, ali je i činjenica da i Ukrajina i Moldavija imaju druge probleme koji se kose sa evropskim standardima i sigurno je tu bilo dosta političkog utjecaja. Ne prigovaram tome, mislim da je dobro su otvoreni ti pregovori.

 

S druge strane, priča o BiH dobila je taj konačni pečat. Bilo je dosta pokušaja od strane nekih zemelaja, Nizozemske prije svih, da se i ovaj dio ospori, dio koji govori o uvjetnom početku pregovora. Pat pozicija, na nama je sad da uradimo naš dio posla i da u martu dobijemo početak pregovora - rekao je Konaković.

 

Zanimljivo je da je Vijeća ministara u kratkom roku 'isporučilo' još neke odluke kako bi se pokušala izdejstvovati pozitivna odluka, ali to nije uspjelo. Vijeće ministara je, podsjetimo, usvojilo odluku o potpisivanju sporazuma sa Frontexom i usvojilo Zakon o sprečavanju pranja novca.


- Nije nam pomoglo, jer su te odluke u fazi nacrta. To je tek osnova za pregovore sa Frontexom i imamo taj prijedlog zakona koji još nije došao na Parlament. Nisu nam ih mogli priznati kao urađene. Ali to je potvrda da pomjeramo stvari, ponavljam da mi trčimi uz brdo. Očakujem da će se Zakon o pranju novca uskoro naći na Parlamentu i da ćemo taj Frontex, koji je važan za EU, završiti - istakao je Konaković.

 

Međutim, opozicija odluku EU vidi kao potvrdu da nova vlast nije ispunila obećanja i da faktički ništa bolje nisu donijeli.

 

- Ova vlast je za 10 mjeseci uradila toliko… Ne može se porediti, jer ovi nisu ništa uradili. Da je Trojka kojim slučajem bila vlast u proteklom mandatu, BiH bi već uveliko bila u pregovorima sa EU, jer ta promjena je donijela da BiH dobije najbolji izvještaj EU ikad. Teško je nadoknaditi sve propuštene prilike, koje su propustile naše kolege koje nas sad optužuju. Nije nam to naporno, znali smo koliko su destruktivni. Oni nas ne mogu zaustaviti, ali nas usporavaju kao recimo u Federalnom parlamentu. Ali, su ovi procesi nezaustavljivi i dobro je da se vidi razlika između ove i prethodne vlasti - kaže Konaković.

 

Državnu vlast usporava i SNSD, čiji predsjendik Milorad Dodik svako malo iznosi neke zamjerke na rad Trojke. Posljednje je bilo to da je bio ljut jer su ga 'izradili' za sastanak.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook