Održano ročište

Tužioci tvrde da imaju dokaz da je htio nauditi porodici inspektora; Samardžija: Prepao sam se sam sebe

Hronika13.12.23, 16:44h

Tužioci tvrde da imaju dokaz da je htio nauditi porodici inspektora; Samardžija: Prepao sam se sam sebe
Tužioci Dubravko Čampara i Ćazim Hasaspahić na današnjem ročištu su istaknuli kako ostaju kod pisanog prijedloga za određivanje pritvora za osumnjičenog Samardžiju

 

 

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište za određivanje pritvora Mladenu Samardžiji, koji je uhapšen prekjučer na Jahrini, a koji se sumnjiči za organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem veće količine teških droga sa područja Južne Amerike i Evrope u Bosniu i Hercegovinu, piše Faktor.

 

Samardžija je, kako smo ranije objavili, označen kao jedan od najtraženijih bjegunaca u Evropi.

 

Tužioci Dubravko Čampara i Ćazim Hasaspahić na današnjem ročištu su istaknuli kako ostaju kod pisanog prijedloga za određivanje pritvora za osumnjičenog Samardžiju.

 

Tužilaštvo je, kako se to moglo čuti od tužioca Čampare, pritvor tražilo zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te prikrivanjem dokaza, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

 

Naveli su kako su Sudu BiH dostavili veći broj dokaza, dok su odbrani, zbog zaštite istrage, u ovoj fazi poslali tek manji dio, te da će ih dostaviti "čim se stvore uvjeti".

 

Između ostalog, naveli su kako je Samardžija, koji je inače rođen u Sloveniji, iz te zemlje pobjegao 2021. godine kada su mu uhapšene "kolege" zbog trgovine drogom i da je tada došao u BiH te pribavio državljanstvo.

 

Iako je Slovenija raspisala međunarodnu potjernicu za njim, on nije isporučen. Ranije je već odsluživao zavorsku kaznu u Sloveniji gdje je imao telefon i Sky aplikaciju preko koje je prodavao drogu po Evropi.

 

Kazali su i kako su kolege i Slovenije poslale veliki broj dokaza i operativnih informacija ko je i šta radi Samardžija.

 

Također, određeni broj dokaza, dodaju, dostavio je i Europol te su zatražili otvaranje istražnih radnji.

 

Tužilac Čampara naveo je i kako Samardžija ima organizovanu kriminalnu grupu u kojoj su osobe od ranije poznate istražnim organima, a koje su u bjekstvu. Navodno, Samardžija je robu nabavljao u Sloveniji te je dovozio u BiH.

 

Također, rečeno je i da postoje transkripti Samardžijinih razgovora te da je preslušana audiokonverzacija u kojoj se čuje da je imao namjeru napasti porodicu inspektora Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS-a što ih je, naveli su, posebno zabrinulo.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook