Drugi dan zasjedanja

Nastavljena sjednica NSRS, prijedlog entitetskog budžeta za 2024. na dnevnom redu

Front13.12.23, 11:20h

Nastavljena sjednica NSRS, prijedlog entitetskog budžeta za 2024. na dnevnom redu
Skupština je jučer razmotrila Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024–2026. godine, akt koji je u proceduru također upućen po hitnom postupku

 

 

U  Banjoj Luci je nastavljena jučer započeta sedma redovna sjednica u aktulenom mandatu Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Poslanici danas razmatraju Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2024. godinu.

 

Ovaj akt je u skupštinsku proceduru upućen po hitnom postupku. Entitetska ministrica finansija Zora Vidović obrazložila je da ukupni okvir budžeta iznosi 5,735 milijardi KM, što je za 212 miliona KM ili za četiri posto više od okvira rebalansiranog ovogodišnjeg budžeta RS-a.

 

Planiran je budžetski deficit od 200,7 miliona KM, a to je u odnosu na deficit planiran rebalansom manje za 54,6 miliona KM.

 

Skupština je jučer razmotrila Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024–2026. godine, akt koji je u proceduru također upućen po hitnom postupku.

 

Otvarajući jučer ovu sjednicu, predsjednik Skupštine Nenad Stevandić najavio je da će trajati tri dana, a o tome kada će članovi Skupštine glasati o odlukama odnosno tačkama dnevnog reda, odlučit će na osnovu dinamike rada.

 

Među brojnim temama, u obimnom dnevnom redu su osim budžeta i programa ekonomskih reformi, nacrti dva zakona RS-a – o imunitetu te o referendumu i građanskoj inicijativi.

 

Narodna skupština treba da razmotri i predložene odluke o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju RS-a u idućoj godini.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook