nova pravila za pušaće

Srbija uvodi zabranu pušenja u svim zatvorenim objektima: Vrijedi i za električne cigarete

Hronika06.12.23, 15:43h

Srbija uvodi zabranu pušenja u svim zatvorenim objektima: Vrijedi i za električne cigarete
Duhanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva

 

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kao što su kafići, restorani, kafane i svi ostali objekti zatvorenog tipa, koji nisu bili predviđeni 2010. godine, kada je Srbija dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, trebalo bi uskoro da zaživi u praksi.

 

Ministrica Danica Grujičić naglašava da će sve isto važiti i za elektronske cigarete i da na ministarstvu ostaje da definiše pravilnik za “otvoren prostor”.

 

- Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom -  rekla je Grujičić, prenosi Blic.

 

Duhanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

 

- Imate veliki broj mladih koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osjećaju dobro poslije boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji - kaže Grujičić.

 

95% oboljelih od karcinoma pluća su pušači.


Statistika jasno govori koliko loše nikotin utiče na pluća:

 

- A da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, imate uticaj na krvne sudove, prije svega, donjih ekstremiteta, odnosno nogu. Imate uticaj na koronarne krvne sudove srca - rekla je Grujičić i dodala:

 

- Sada svi govore o tome: ‘Evo moj deda je pušio’, ali on je motao onaj prirodni duhan. I moj pradeda je pušio pa ne znam koliko dugo je živio. Šta hoću da kažem, to što imate pojedinačne primjere kako je neko dugo pušio pa živio dugo i tako dalje, naravno da u svemu tome određenu ulogu igra i genetika, ali generalno gledano to nam ne treba -  rekla je.

 

Sve isto važiće i za elektronske cigarete.

 

- Ja znam da nikoga ne možemo natjerati da prestane da puši, ista ova pravila važe i za elektronske cigarete. Ništa one nisu manje opasne, prema tome, u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh, a napolju će ionako kako hoćete, ko hoće da sjedi s vama -  rekla je Grujičić gostujući na Prva TV.

 

Pušenje će prema sadašnjoj verziji Nacrta zakona biti zabranjeno u:

 

Restoranima


Kafanama


Kafićima


Svim objektima zatvorenog tipa


Na autobuskim stajalištima


Stadionima

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook